La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha refermat el compromís del Govern amb les polítiques per afavorir el repoblament dels municipis rurals del país. Aquest suport l’ha expressat a la cloenda del 1r Congrés Català de Repoblament que s’ha celebrat entre dijous i divendres a la Llotja de Lleida. Vilagrà ha defensat que hi hagi polítiques que discriminin de manera positiva els municipis amb menys habitants i, en aquest sentit, ha anunciat que el Govern ja té l’esborrany del futur Estatut dels municipis rurals, eina que ha de servir per garantir la igualtat d’oportunitats entre la gent que viu a les zones rurals. La proposta es treballarà en els propers mesos per aconseguir el “màxim consens” abans de portar-la al Parlament.
Laura Vilagrà ha presidit la cloenda del Primer Congrés Català de Repoblament que entre dijous i divendres ha aplegat 300 congressistes a la Llotja de Lleida que han compartit idees, projectes i experiències d’èxit per fer front al despoblament que pateixen els municipis.
Vilagrà ha destacat el paper “important” del Congrés en un context en què 121 pobles del país “estan perdent població de forma clara”. “És evident que hem de revertir aquesta situació hem de fer polítiques, accions i canvis normatius que vagin en la línia de donar més oportunitats als municipis rurals”, ha expressat.
Així, la consellera de la Presidència ha anunciat que el Govern ja ha rebut l’esborrany de l’Estatut dels municipis rurals, que han elaborat el grup de redacció amb juristes de diferent procedència coordinats per la Universitat de Barcelona (UB) i el grup de treball amb les entitats municipalistes del país i diversos departaments de la Generalitat.
L’Estatut dels municipis rurals, ha explicat, vol “analitzar l’àmbit legislatiu vinculat a temes d’habitatge, d’urbanisme, de fiscalitat i de serveis públics per tal de fer una diferenciació entre els municipis més poblats i els que tenen menys habitants. En els propers mesos, el Govern treballarà el text conjuntament les entitats municipalistes amb l’objectiu d’aconseguir el “màxim consens” abans de portar-lo al Parlament, ha afegit.
A banda, Vilagrà ha explicat que les convocatòries del Govern ja tenen “en compte” i apliquen un discriminació positiva a favor dels municipis amb menys habitants.
El primer Congrés Català de Repoblament, impulsat per la Diputació de Lleida, s’ha adreçat a càrrecs electes, alcaldesses i alcaldes, equips municipals, personal tècnic, així com també ha estat obert a docents, investigadors i estudiants interessats en la temàtica.
L’objectiu del congrés ha estat oferir un horitzó optimista davant el despoblament que pateixen els municipis petits i ha abordat diverses línies, com ara l’habitatge, noves aliances, desenvolupament rural i bones pràctiques i consideracions sobre serveis bàsics i de proximitat.