Un centenar de veïns de Capellades (Anoia) es queixen de fortes tremolors a les seves cases cada cop que la pedrera que tenen situada a menys de 500 metres fa una explosió controlada. És el cas de la Pepa Respall, una de les veïnes, que descriu les explosions com “veritables terratrèmols”. “És un ensurt horrorós perquè sembla que t’hagi de caure la casa a sobre. Com una bomba seguida del moviment”, relata a l’ACN. Els veïns, a més, relacionen les esquerdes que se’ls han fet a casa amb les explosions, i asseguren que l’activitat també provoca despreniments a la cinglera del Capelló, de gran valor geològic i paisatgístic. El propietari però, subratlla que té tots els permisos en regla i que compleix estrictament la normativa.
Davant de la problemàtica, els veïns de Capellades han encarregat un informe tècnic que confirma l’afectació de la pedrera. El responsable d’aquest document, el biòleg Josep Castelltort, qüestiona l’autorització ambiental de l’explotació, ja que es va donar l’any 89 i, en aquell moment, s’utilitzava maquinària per extreure la pedra i ara, en canvi, es fan explosions.
A més, segons assegura, les distàncies entre la pedrera i Capellades que figuren al document són molt superiors a les reals, i no es fa referència a l’existència del Capelló, una zona d’alt interès paisatgístic i patrimonial, ja que hi ha més d’una vintena de jaciments arqueològics.
Per tot plegat, els veïns, que tenen el suport de l’Ajuntament de Capellades i Vallbona d’Anoia, demanen una revisió “immediata” de l’avaluació de l’impacte ambiental de l’activitat i que se suspenguin immediatament les explosions. En aquest sentit, els veïns no descarten engegar accions judicials.
Tots els permisos en regla
El propietari de la pedrera Llangònies, Joan Escala, assegura que té tots els permisos en regla i que compleix estrictament la normativa. Subratlla que totes les explosions que es fan “passen uns controls molt detallats”. Escala atribueix els despreniments que pateix la cinglera del Capelló al tipus de pedra que hi ha a la zona, de bicarbonat de calç degradat. “De tota la vida que cauen pedres”, assegura.
De la seva banda, la Generalitat ha confirmat a l’ACN que la pedrera té tots els permisos i que les comprovacions amb el sismògraf han conclòs que les explosions se situen dins els límits.
Una autorització d’ampliació en tràmit
Ara mateix hi ha en tràmit una sol·licitud, per part de la propietat de la pedrera, per tal d’ampliar les instal·lacions. Segons el Departament d’Empresa, abans d’autoritzar-la, es tornaran a revisar tots els paràmetres ambientals i culturals. En aquest sentit, la resolució afectarà tota l’activitat de la pedrera i, per tant, tota l’explotació passarà a regir-se pels criteris d’ampliació.
Obertura d’un expedient informatiu
Des del Departament d’Empresa –responsable de la Direcció General d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera- han informat que s’ha obert un expedient informatiu a l’empresa Obres i Excavacions Escala, propietària de la pedrera, en constatar que han estat treballant “fora dels límits permesos”. De fet, l’empresa hauria començat a actuar a la zona pendent d’aprovació de l’ampliació. En aquest sentit, fonts del Departament expliquen a l’ACN que, un cop es recopili tota la informació, l’expedient informatiu podria acabar sent sancionador. L’empresa va paralitzar l’activitat a la zona no autoritzada un cop es va obrir l’expedient.