Diumenge, 24 de novembre del 2024

Unió de Pagesos valora positivament el 2020 per al porcí, amb un marge mitjà d’uns 20 euros per animal

|

- Publicitat -

Unió de Pagesos considera que el 2020 un “bon any” per al sector porcí català, després que hagin continuat les exportacions al mercat xinès. Tot i això, la pandèmia i la caiguda de vendes a la restauració, sumat a la detecció de casos de pesta porcina africana (PPA) a Alemanya, han ocasionat un excés d’oferta a Europa que ha fet caure els preus, sobretot a partir de setembre. De totes maneres, el marge de benefici ha estat, de mitjana, d’uns 20 euros per animal, similar al 2019. Segons el sindicat, les perspectives per al 2021 són incertes ja que es preveu un encariment dels costos de producció i que la producció a la Xina comenci a recuperar-se, però el que realment preocupa és la incidència que podria tenir l’entrada de la PPA a l’Estat.

Unió de Pagesos ha fet balanç aquest divendres de la situació del sector porcí. El responsable d’aquest sector al sindicat, Rossend Saltiveri, ha valorat que, tot i el descens important del preu del porc a partir del març degut a la situació provocada per la covid-19, el preu de llotja del 2020 ha estat positiu (1,33 euros/quilo porc viu) tot i que un 1,2% inferior respecte al del 2019.

Publicitat

 

Saltiveri ha apuntat que les perspectives de mercat per al 2021 són ben diferents respecte de l’any passat. En aquest sentit, ha remarcat que si el 2020 va començar amb un preu proper a 1,50 euros/quilo, aquest any el preu està al voltant d’1,10 euros/quilo. Així, ha exposat que enguany el preu està condicionat per un seguit d’incerteses com són la propagació de la pesta porcina africana (PPA), les tensions internacionals, l’evolució de la covid-19, l’augment dels costos de producció, sobretot en alimentació, i l’inici de la recuperació de la Xina. Unes incerteses a les quals s’hi afegeixen les dificultats que ha d’encarar el ramader català per complir amb les diferents normatives de benestar animal i mediambientals, especialment amb el decret de fertilització.

 

Una dada remarcable del 2020, segons dades d’Interporc fins al mes de setembre, ha estat l’augment d’un 51% de les exportacions estatals a països de fora de la Unió Europea respecte del 2019 (un total de 1.200 milions de tones exportades), un fet que s’explica per la crisi del sector porcí a la Xina a causa de la PPA.

 

L’expansió de les exportacions porcines europees per cobrir la davallada del 30% de la producció que es calcula que ha patit la Xina durant el període 2018-2020 degut a la PPA s’ha traduït en un període de bonança per al porcí català. Els últims mesos del 2020, però, ja es començava a parlar de recuperació de la producció xinesa, cosa que, de ben segur, es traduirà en el mercat durant aquest 2021, segons Saltiveri.

 

Europa tampoc s’ha escapat dels efectes de la pesta porcina africana. El sector continua preocupat i en alerta per l’increment d’importacions d’animals vius en els darrers mesos, amb el risc que això pot comportar que sigui un punt d’entrada de la PPA a l’Estat. Cal tenir en compte, a més, que països de l’est d’Europa i altres com és el cas de Bèlgica, durant el 2018 i el 2019, i Alemanya, en aquests moments, han tingut brots de PPA en porc senglar.

 

Pel que fa a Alemanya, tot i no detectar-se cap positiu en porc de granja, han vist com bona part dels països tercers on exportaven els han vetat el comerç fet que ha provocat que, des del setembre del 2020, la Unió Europea compti amb un excés de carn i derivats de porc alemanys, un fet que també ha contribuït a la davallada del preu, segons Unió de Pagesos. Per això, des d’Unió de Pagesos han insistit en la importància d’extremar les mesures de control i minimitzar al màxim l’entrada de garrins procedents d’altres països.

 

Un altre factor que ha condicionat el mercat del porcí el 2020 ha estat les conseqüències derivades de la pandèmia de la covid-19, per exemple, les limitacions de sacrificis en escorxadors europeus, i els canvis en els hàbits de consum que provoquen les restriccions per controlar la malaltia, sobretot, amb el tancament dels hotels, la restauració i les cafeteries (HORECA).

 

Pel que fa a aspectes de gestió de la granja, des del sindicat assenyalen que el ramader continua treballant per adaptar-se a les demandes del consumidor i segueix invertint de manera important per millorar el benestar dels animals, per garantir la seguretat alimentària i per garantir el respecte al medi ambient a través del compliment de les diverses mesures ambientals.

 

En aquest sentit, des d’Unió de Pagesos han posat de relleu les dificultats que suposa per als productors el compliment de Decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes, aprovat el 2019 pel Govern. Saltiveri ha remarcat que el retard en l’assignació del Nitrogen de referència no ha permès l’adaptació dels plans de gestió de dejeccions i la presentació dels plans individuals en el cas dels ramaders que estaven inclosos en plans conjunts.

 

També ha dit que els requisits establerts per a la verificació de les basses “fan molt difícil i costós” el compliment d’aquesta obligació. Per resoldre aquests esculls i altres i “garantir una normativa que es pugui traslladar a la realitat de manera eficient”, Unió de Pagesos demana al Govern que treballi en la modificació del Decret de fertilització, així com en el Decret d’Ordenació Ramadera, que, segons el sindicat, “pateix del mateix problema”.

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies