Unió de Pagesos demana al Ministeri i al Departament d’Agricultura, després de l’anunci del govern espanyol de suspendre les regles fiscals i de despesa pública per al 2020 i 2021, que aprovin ajuts extraordinaris destinats a pal·liar les “importants pèrdues de renda” que estan patint aquest any pagesos i ramaders com a conseqüència de la crisi derivada de la covid-19, però també per l’evolució dels preus percebuts pels productors al mercat i que han fet minvar significativament els ingressos. El sindicat recorda la possibilitat que habilita la Unió Europea per tal que els estats puguin articular ajudes als productors agraris i que aquests obtinguin el suport, com altres sectors, per estar en condicions d’emprendre la recuperació.
Durant aquest any 2020, s’ha agreujat la situació econòmica de moltes explotacions agrícoles i ramaderes catalanes, que han vist com les dificultats derivades de la covid-19 al canal HORECA (hostaleria, restauració i cafeteries) i al sector de la flor i planta ornamental, més diverses adversitats climàtiques i malalties, així com l’evolució dels preus percebuts pels productors al mercat, han fet minvar significativament els ingressos de molts pagesos. Especialment, els viticultors, els productors d’avellana i d’ametlla, els productors d’oli i els de fruita dolça, com a orientacions agrícoles, però també els ramaders del boví, de l’oví i cabrum i els productors de mel, són els que estan patint enguany una situació més complicada.
A més, des de l’organització agrària proposen al Ministeri d’Agricultura que modifiqui el Marc Estatal de Desenvolupament Rural 2014-2020, per “fer útil el mecanisme d’aprofitament dels fons no gastats per altres comunitats autònomes”, ja que “a l’Estat hi ha diverses autonomies amb baixa execució dels seus programes de desenvolupament rural i a hores d’ara aquests fons de la UE ja estan en perill de perdre’s per no ser utilitzats”, segons Unió de Pagesos.
Per això, l’organització reclama al Ministeri aquesta modificació i estableixi que no sigui necessari retornar els diners obtinguts mitjançant aquest mecanisme. Actualment el Pla de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) es troba a la pràctica compromès íntegrament i, en cas que es poguessin aprofitar fons no gastats per altres autonomies, sense modificar l’esmentat mecanisme, “Catalunya estaria en una situació que no hi pot accedir perquè no es podrien retornar”.
Unió de Pagesos remarca la “perillosa i irresponsable demagògia de determinades organitzacions professionals”, que “tot i conèixer la falta de marge econòmic del PDR de Catalunya per encabir més ajudes aquest 2020, insisteixen en reclamar que el pressupost s’obtingui del PDR català”. Segons UP, aquestes mateixes organitzacions van acceptar en l’època del ministre Cañete el mecanisme del Marc Estatal de Desenvolupament Rural 2014-2020 que “ara no permet aprofitar a Catalunya els fons de la UE no usats a l’Estat per les autonomies amb baixa execució”.