Des d’Unió de Pagesos remarquen, però, que s’estan perdent animals no localitzats per espantades i que hi ha afectacions per l’estrès dels ramats i per la reducció del període de pastura a causa de la presència de l’os. Per això, reclamen als departaments d’Agricultura i Territori que també es compensin als ramaders afectats aquests danys “indirectes” que dificulten el maneig dels ramats.
A la vegada, el sindicat demana al Govern que es faci càrrec de la infraestructura necessària perquè les zones de muntanya comptin amb bona cobertura, sigui via telefònica o per satèl·lit per tal d’implantar mètodes de geolocalització i de gestió de dades tecnicosanitàries de l’estat dels ramats amb l’objectiu de detectar atacs de l’os i problemes diversos per facilitar i millorar el maneig dels ramats.
Projecte pilot de geolocalització de ramats al Pallars Sobirà
En aquest sentit, el sindicat ha posat en marxa una prova pilot de control dels ramats i de les pastures a través de collars amb control remot instal·lats al bestiar, un sistema que pot ser clau a partir d’ara, però l’èxit del qual depèn de la cobertura, segons ha exposat el coordinador territorial d’Unió de Pagesos a Muntanya, Joan Guitart. En el marc d’aquest projecte, en el qual participen sis explotacions ramaderes de la vall de Cardós, vall d’Àneu i de la vall Farrera (dues de cavalls, dues de vaques i dues d’ovelles), s’han instal·lat 210 collars amb geolocalització que permeten conèixer els moviments dels ramats i també informació com ara la temperatura o el ritme cardíac dels animals, ha explicat Guitart.
D’aquesta manera, els ramaders poder conèixer qualsevol comportament anòmal dels animals i, així, determinar si tenen relació amb la presència de l’os o bé la causa que els hagi provocat. Fins ara, ha permès constatar comportaments “estranys” en vaques a Ladorre (Pallars Sobirà), que haurien estat provocades per la presència de l’os, segons Unió de Pagesos.
El projecte, en el qual també participen l’empresa Digit Animal, les cooperatives Pirenaica i de Sort i l’IRTA, ha suposat una inversió de 150.000 euros ja que també s’han hagut d’instal·lar repetidors de telefonia per poder disposar de cobertura a la zona per poder accedir a la informació provinent dels animals.
Incrementar les indemnitzacions pels danys en races autòctones
D’altra banda, Unió de Pagesos reclama a Territori i Sostenibilitat que actualitzi els barems de valoració econòmica de les indemnitzacions per danys i que aquests s’incrementin un 25% del barem quan afectin races autòctones inscrites en el corresponent llibre genealògic i animals de producció ecològica inscrits al CCPAE. També reclama que compensi en funció del temps de dedicació els supòsit pels perjudicis per la presència del ramader durant el peritatge dels danys i per a la recerca dels animals extraviats. I també, que l’indemnització tingui en compte l’import econòmic de l’assistència veterinària i l’efectuada per part del ramader.
El sindicat reclama que s’indemnitzi amb el 100% del barem quan la causa de la mort sigui indirecta si es demostra pericialment que ha estat arrel de l’espantament i fugida per la presència de l’os, així com dels animals desapareguts que pasturaven en el lloc de l’animal mort i no han estat localitzats. Des d’Unió de Pagesos defensen que aquestes mesures han de contribuir a fer que “la convivència entre l’os i la ramaderia extensiva sigui possible”.
Finalment, Guitart ha remarcat que en els darrers anys “s’estan perdent ramaders i també hi perd el territori”. En aquest sentit, ha indicat que la reducció del temps de pastura o abandonament de les pastures “comporta una gestió ineficaç i perjudicis ambientals a mitjà i llarg termini al territori”.
… [Trackback]
[…] Find More on on that Topic: territorirural.cat/unio-de-pagesos-demana-compensar-als-ramaders-pels-danys-collaterals-que-pateixen-els-ramats-per-la-presencia-de-los/ […]