Unió de Pagesos ha presentat 15 esmenes a la proposta de modificació del Reial decret pel qual s’aprova el reglament general per al desenvolupament de la Llei amb què s’estableix el règim jurídic d’utilització confinada, alliberament voluntari i comercialització d’Organismes Modificats Genèticament (OMG). El sindicat demana al govern espanyol que incorpori en l’ordenament jurídic estatal dels OMG la sentència del TJUE, de 25 de juliol de 2018, que indica que els organismes obtinguts mitjançant tècniques o mètodes de mutagènesi in vitro constitueixen OMG, quedant únicament exclosos els obtinguts mitjançant tècniques que s’han utilitzat convencionalment en diversos usos i per als quals es disposa d’una àmplia experiència d’utilització segura.
Unió de Pagesos recorda a l’estat espanyol l’obligació que té de complir aquesta sentència, a fi i efecte de fer complir també la Directiva 2011/18/CE, pel que fa al principi obligat de cautela i a la protecció de la salut humana i del medi ambient a què estan subjectes tots els estats de la Unió Europea (UE) en les autoritzacions d’alliberament voluntari i comercialització d’OMG.
Per aquest motiu, Unió de Pagesos demana que no s’autoritzi cap alliberament voluntari ni comercialització de nous OMG (fruit de les noves eines d’edició genètica com la tecnologia CRYSPR/Cas9) ja que “no hi ha mètodes de detecció ni protocols de vigilància establerts”. El sindicat, assenyala que sense aquests requisits “no es pot fer una correcta avaluació ni seguiment dels potencials efectes adversos que hi puguin tenir, directa o indirectament, en la salut humana o el medi ambient”, les transferències genètiques d’OMG a d’altres organismes, com estableix la Directiva esmentada.
L’organització agrària adverteix que permetre l’alliberament voluntari o la comercialització de nous OMG sense mecanismes de detecció ni protocols de vigilància “atempta contra el dret de les persones consumidores que volen tenir tota la informació sobre els aliments que consumeixen” i, per tant, “han de poder conèixer si contenen o han estat contaminats per OMG”. A més, “posa en una situació de perill inadmissible la producció agrària ecològica a Espanya i a Catalunya”, segons Unió de Pagesos.
Per això, el sindicat defensa que cal assegurar que els productes certificats com a ecològics per qualsevol dels organismes de certificació i control a l’estat espanyol i, especialment, el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica a Catalunya, “garanteixin que no es comercialitza cap producte contaminat pels nous OMG com a ecològic”, i “sense mètodes de detecció ni protocols de vigilància, és impossible”.
Unió de Pagesos també reclama que, com estableix la norma, que s’equipari el nombre de representants del Ministeri de Consum de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició als del Ministeri d’Agricultura i als del Ministeri de Ciència, en la composició de la Comissió Interministerial d’OMG i en la Comissió Nacional de Bioseguretat.
El sindicat defensa que tota la informació per als riscos en el medi ambient i la salut han d’estar disponibles per ser consultats per la societat i proposa adequar les avaluacions de risc a aquesta realitat i disminuir la possibilitat de tenir modificacions genètiques no desitjades i no avaluades en els OMG presents al mercat.