Divendres, 22 de novembre del 2024

Unió de Pagesos assegura que la davallada de producció no ha permès compensar l’increment de preus en fruita de pinyol

|

- Publicitat -
Unió de Pagesos assegura que la important davallada de producció d’aquesta campanya en fruita de pinyol no ha permès compensar l’increment de preus en origen. Segons l’Observatori de Preus d’Agricultura, en nectarina s’han incrementat un 83%, un 61% en préssec i un 35% en préssec pla, en relació amb l’any passat. Per contra, la producció ha caigut un 46% en nectarina i un 36% en préssec, sobretot, per afectacions climàtiques i meteorològiques. Des del sindicat sostenen que el sector continua en “situació de crisi” i reclamen diferents mesures com ara un pla d’arrancada estatal, que els productors de fruita puguin rebre ajuts directes de la PAC i l’habilitació d’un ajut d’estat de fins a 25.000 euros per explotació en cas d’anys de crisi.
Després de conèixer les primeres liquidacions per la fruita dolça de la campanya d’enguany, Unió de Pagesos apunta que l’increment del preu en origen no compensa la pèrdua de quilos que ha patit la pagesia a Catalunya com a conseqüència de gelades, problemes de quallat i pedregades. A més també cal tenir en compte la reducció de plantacions pel Pla d’arrancada del Departament d’Agricultura, que ha comportat l’arrancada d’unes 1.275,78 hectàrees de presseguers i nectariners entre 2018 i 2020 i, així, la retirada de 52.000 quilos de fruita del mercat. A la vegada, el sector també ha hagut d’assumir enguany un increment de costos per l’adopció de mesures per fer front a la covid-19.

El responsable del sector de la fruita dolça d’Unió de Pagesos, Bernat Ramon, ha assenyalat que, malgrat la millora positiva dels preus, el sector continua en “situació de crisi” ja que “no podrà afrontar la situació de descapitalització” derivada de la necessitat de fer front a les repetides crisi de preus, especialment agreujades a partir del 2014, amb l’inici del veto rus.

Davant aquest context, des de l’organització agrària demana a les administracions l’articulació de diferents mesures. En aquest sentit, Unió de Pagesos reclama al Ministeri d’Agricultura un pla d’arrancada estatal, de la mateixa manera que el que es va posar en marxa a Catalunya, per arrencar 10.000 hectàrees de fruita de pinyol que permetrien retirar del mercat uns 400 milions de quilos de préssecs i nectarines, davant l’excés d’oferta d’aquestes varietats de fruita. El sindicat també reclama un pla estatal de reconversió per a la poma d’unes 2.500 hectàrees que permeti adaptar les varietats a les necessitats del mercat per millorar la competitivitat dels productors.

Publicitat

Unió de Pagesos també continua defensant l’accés dels professionals de la fruita dolça als ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC). El sindicat ja va reclamar a principis d’any al Ministeri un pla públic perquè els agricultors a títol principal poguessin accedir enguany a la reserva de drets d’ajut de la PAC i evitar haver d’esperar a la nova PAC.

Pel que fa a les mesures econòmiques i financeres, Unió de Pagesos proposa, per a aquells productors que necessitin liquiditat, l’articulació d’un ajut d’Estat de fins a 25.000 euros per explotació, i una reducció de la pressió fiscal amb mesures com ara l’exempció de pagament de quotes de la seguretat social i l’IBI de rústica, o l’adequació de mòduls de l’IRPF 2020 per la caiguda de producció, entre altres. A més, l’organització agrària segueix reclamant un gasoil professional agrari i l’aplicació d’un IVA reduït del 10% al conjunt de béns i serveis utilitzats en la producció agrícola, ramadera i forestals.

Sobre les mesures de mercat, Unió de Pagesos demana la transposició completa de la Directiva Europea de pràctiques deslleials, en el sentit que inclogui la prohibició efectiva de la venda a pèrdues, que determini quotes de mercat a la distribució per conèixer quan una empresa té posició de domini i que obligui sempre a la formalització de contractes, a més de reclamar un cos suficient d’inspectors per assegurar-ne el compliment. En aquest sentit, el sindicat denuncia que la proposta de reforma de Llei de la cadena alimentària del Ministeri “no permet assegurar uns preus per sobre dels costos de producció”, segons Ramon.

Finalment, Unió de Pagesos considera “imprescindible” disposar d’un sistema de captació de preus en origen “vàlid, transparent i obligatori” que, entre altres funcions, serveixi de base perquè, “en cas de situació de crisi de preus en origen, el Ministeri pugui defensar davant de la Comissió Europea la necessitat d’aplicar les mesures extraordinàries que permet l’Organització Comuna de Mercats (OCM) per a la fruita dolça.

Bones expectatives en fruita de llavor

En el cas de la fruita de llavor, el responsable de la fruita dolça d’Unió de Pagesos ha dit que les expectatives d’aquesta campanya són, en principi, “bones”, tot i que ha advertit que podria acabar succeint el mateix que en la fruita de pinyol i que la davallada de producció no acabi permetent compensar l’increment de preus. De moment, però, “les centrals van traient el producte poc a poc i el preu aguanta”, segons Bernat Ramon. A diferència de la fruita de pinyol, la campanya de comercialització de pomes i peres és molt més llarga ja que s’estén fins a la campanya següent.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies