Dijous, 21 de novembre del 2024

Un cens de creadors per fer xarxa, captar clients i frenar el despoblament a la Conca de Barberà

El Consell Comarcal impulsa una pàgina web amb artistes, artesans, museòlegs o dissenyadors

|

- Publicitat -

Una vuitantena de músics, artistes visuals, dissenyadors gràfics, il·lustradors, fotògrafs o museòlegs s’han registrat ja al cens de creadors de la Conca de Barberà. Es tracta d’una base de dades pensada per crear xarxa entre els agents culturals del territori, donar a conèixer la seva feina professional a possibles clients i frenar així el despoblament, ja que són oficis on la major demanda de feina ve de les ciutats. L’eina l’ha impulsat el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i hi ha perfils de tota mena i de totes les edats. “A la Conca de Barberà hi ha molt de talent i queda invisibilitzat”, explica la consellera comarcal de Cultura i Turisme del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Sílvia Iturria.

Fa un any i mig aproximadament, l’ens supramunicipal va fer córrer un qüestionari perquè els creadors s’hi inscriguessin, per després localitzar tots aquests professionals amb la corresponent especialitat i el contacte de cadascun en una base de dades que ara ha pres forma de pàgina web (mapatge.concadebarbera.cat/). “Necessitàvem donar conèixer tot el potencial cultural que hi ha a la comarca”, diu Iturria. “Aquesta web és una eina contra el despoblament”, afegeix. La idea és crear oportunitats de feina. La consellera posa l’exemple d’un ajuntament que ha de produir el programa de festes, doncs al cens trobarà diversos dissenyadors i il·lustradors del mateix territori a qui els hi podrà demanar.

Publicitat

Entre aquesta vuitantena de persones, hi ha la Núria Rion que és artista visual i viu a Sarral. És docent a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona i ja fa força anys que va decidir viure a la Conca de Barberà. També s’hi troba el Benjamí Heras: filòleg, corrector de textos i dissenyador gràfic. És més jove que la Núria, té 26 anys i també té clar que es vol quedar a la comarca, tot i que la parella, de Barcelona, l’estira perquè vagi a viure a la capital. El Benjamí Heras ja ha fet cartells per actes festius i culturals de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí o del Museu de la Vida Rural. S’ha unit amb la Laura Magrinyà, una altra il·lustradora de la comarca, i ja han rebut els primers encàrrecs.

Reivindicar la professionalitat

El Benjamí és menorquí, però fa catorze anys que la seva família es va instal·lar a Barberà de la Conca, un micropoble que no arriba als 500 habitants. Va estudiar filologia hispànica a la URV i després disseny gràfic. Actualment, com autònom, corregeix textos del servei lingüístic de la mateixa universitat i d’editorials de Barcelona i de Madrid. Treballar des de la Conca li aporta “qualitat de vida”, confessa, “aquí tens més temps per a tu”, segueix. Ara bé, Heras creu que el cens els ajudarà a “presentar-se com a professionals”, ja que sovint es troben un escull en la proximitat: “com coneixes al Pepitu de cal Roc, potser et costa veure’l de manera tant professional com veuries a una agència de comunicació impersonal de Barcelona”.

Heras encara no s’ha independitzat, però està cent per cent segur que es vol quedar a la zona, tot i que la seva parella és de Barcelona. Qui en un inici no ho tenia tant clar és la Núria Rion, que de jove s’imaginava vivint a la capital del país en un pis amb amics. És de la Canonja i va estudiar Belles Arts a la UB. En tornar, va trobar feina de professora a Montblanc i finalment es va establir a Sarral. Les seves obres estan fetes de materials orgànics i tenen un vincle directe amb el paisatge i la natura. “Quan tens una especialitat com la meva, moltes coses les acabes fent a la ciutat, tot i que cada vegada intento desplaçar-me menys”, destaca Rion.

Fer xarxa

L’últim any, l’artista canonjina ha exposat les seves peces al Festival Errant de Gósol, a Art & Gavarres a Girona o al Mèdol, el Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona. Rion comenta que altres vegades els artistes de la comarca han intentat “connectar-se”, però lamenta que la “dispersió” geogràfica dels pobles de la comarca, ho ha dificultat. Gràcies al cens de creadors espera “establir contactes i generar projectes més locals”.

La pàgina web compta amb un cercador on es poden filtrar qüestions com l’àmbit de treball o el municipi. Actualment hi ha una vuitantena de professionals inscrits, però el Consell Comarcal continua fent una crida a tots els interessats. També s’hi poden trobar entitats i associacions que promouen projectes culturals a la Conca de Barberà.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

45 COMMENTS

  1. علاج التقويم

    […]we like to honor lots of other online web sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

  2. Pharmacy’s PHD

    […]that may be the end of this article. Right here you will uncover some internet sites that we consider you will value, just click the links over[…]

Comments are closed.