L’equip de recerca, formats per membres de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Consell Superior d’Investigacions Científiques. Actualment, una quinzena de persones han treballat en la darrera campanya d’excavacions de les Coves del Fem, de les quals sis es troben al jaciment i nou al laboratori que s’ha instal·lat al pis superior del centre cívic d’Ulldemolins. En aquest espai, habilitat especialment per als arqueòlegs durant cinc setmanes, és on es duen a terme les tasques de neteja i registre de les peces que es troben durant l’excavació.
La singularitat de la peça descoberta a les Coves del Fem rau en els gravats, un fet insòlit en aquest tipus de peces. Segons Terradas, la plaqueta “és molt important no només en l’àmbit nacional, sinó al conjunt de la península Ibèrica” perquè es tracta d’una “troballa d’art paleolític sobre un suport, també conegut com art moble”. Terradas afegeix que aquesta peça facilita “l’estudi dels costums i hàbits dels agricultors del paleolític”.
Una descoberta que consolida el massís del Montsant
Des d’Ulldemolins, l’alcalde Sergi Méndez es mostra orgullós de recuperar temporalment la plaqueta i poder-la presentar en societat. La pandèmia no havia fet possible una presentació oficial i aquest divendres el centre cívic del municipi s’ha omplert d’una quarantena de persones que no s’han volgut perdre l’oportunitat de veure de conèixer els detalls rere la descoberta. Per observar la peça però, s’han hagut de desplaçar fins a les dependències del consistori, on s’exposarà la plaqueta de pedra fins aquest dissabte.
Segons Méndez, aquest jaciment convertirà en “un referent” el municipi i celebra que la peça pugui ser visitada al poble en moments puntuals. Per la seva part, el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya Busquets, defensa que “el patrimoni ha d’estar a disposició de la ciutadania i s’ha de conservar en un museu” per garantir la seva conservació i protecció, si bé es compromet a “afavorir el contacte directe” entre les descobertes i els veïns dels indrets on s’ha fet la troballa.
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: territorirural.cat/ulldemolins-recupera-durant-temporalment-la-plaqueta-de-pedra-del-paleolitic-superior/ […]