Una investigació ha identificat i inventariat setze cellers antics en cases particulars de set municipis a la Serra de l’Albera. Deu d’ells ja no s’utilitzen perquè no hi va haver relleu generacional o perquè els propietaris s’han adherit a la cooperativa del municipi. Els altres sis encara estan operatius. Els cellers estan a Cantallops, Capmany, Masarac, Garriguella, Rabós d’Empordà, Espolla i Sant Climent Sescebes (Alt Empordà). Tots els cellers particulars comparteixen elements comuns, com ara que estan als baixos de les cases al costat de la cort del porc, l’espai del matxo i el material agrícola. Durant la investigació, s’ha descobert que alguns dels cellers encara tenen tines picades a la pedra.
En els cellers particulars també s’hi ha trobat botes de vi, la majoria d’elles de castanyer. La capacitat variava en funció de cada un d’ells i n’hi havia amb una capacitat de 30 litres fins als 600. En la investigació també s’han trobat algunes tines construïdes a partir dels anys quaranta que es feien servir per fermentar el raïm. També n’hi havia amb cubs soterrats de volums importants.
Per fer el vi en els cellers particulars es feien servir varietats de raïm molt concretes. Pel vi negre, s’utilitzava la carinyena negra; el lledoner blanc i roig, per a la garnatxa, el vi ranci i el blanc.
El treball de recerca és fruit de l’enòleg i sommelier Jordi Esteve i de la fotògrafa Clara Isamat. L’estudi s’ha fet al llarg dels dos últims anys gràcies a la beca Eduard Puig Vayreda que promou projectes d’investigació al voltant de la vinya i el vi a l’Empordà. Basat principalment en els testimonis dels actuals propietaris dels cellers, la recerca permet preservar la memòria històrica i d’una arquitectura així com d’una activitat econòmica i social vinculada amb l’elaboració de vi en habitatges particulars.
… [Trackback]
[…] There you will find 71993 additional Information on that Topic: territorirural.cat/troben-setze-cellers-antics-en-cases-particulars-de-la-serra-de-lalbera/ […]