Dissabte, 18 de gener del 2025

Tot a punt per a les Eleccions Agràries 2021, les primeres amb el vot 100% electrònic

|

- Publicitat -

La maquinària per desenvolupar les Eleccions Agràries 2021 ja està a punt per donar el tret de sortida als comicis dijous a les nou del matí, per primera vegada amb el 100% del vot electrònic. Aquest dimecres a la Junta Electoral crea l’urna electrònica a la Sala d’Actes del Departament d’Agricultura i una vegada es premi el botó d’obertura començarà el procés electoral als 209 punts d’assistència al vot electrònic repartits per tot Catalunya. Divendres només es podrà votar de forma virtual i les urnes es tancaran a les sis de la tarda. Un cens de més de 20.000 persones vinculades al sector agrícola podrà votar entre les candidatures d’UP, JARC, Asaja i UPA per determinar el seu grau de representativitat als òrgans de l’Administració.

El Departament d’Agricultura disposa d’un desplegament de seguiment i informació de la jornada electoral de 440 persones entre treballadors del mateix Departament i personal de diferents ajuntaments catalans. Està previst que la consellera Teresa Jordà premi el botó d’obertura de l’urna electrònica constituïda aquest dimecres a la tarda per iniciar el procés electoral, i que sigui ella mateixa qui també la tanqui divendres a les sis de la tarda per donar peu a l’escrutini i fer públics els resultats.

Publicitat

 

Aquestes eleccions es fan per determinar la representativitat de les diferents organitzacions professionals agràries als òrgans col·legiats de l’Administració, com ara la Taula Agrària, les Taules Sectorials (de la Fruita, de la Flor i Planta Ornamental o de l’Oli, entre d’altres), el Consell Català de l’Alimentació, el Consell de Caça de Catalunya, o les Juntes Consultives de les Reserves Nacionals de Caça. Més de 30 òrgans col·legiats del DARP i també d’altres Departaments, com ara el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) o l’ACA – Consell per a l’Ús Sostenible de l’Aigua.

 

La representativitat s’estableix a partir del percentatge de vots obtinguts per cada candidatura. El percentatge necessari per adquirir la condició d’organització professional representativa és del 15% dels vots vàlids emesos en les eleccions. La llei marca en cinc anys el termini entre convocatòries i als passats comicis que es van celebrar el 28 de febrer de 2016 la participació va ser del 53,9% sobre un cens de 26.001 persones electores. S’hi van presentar tres candidatures: UP que va obtenir un 56,8% dels vots, JARC amb el 27,5%, i Asaja amb el 12,8% que es va quedar sense representació.

 

Enguany el cens ha baixat i s’ha situat en 20.609 persones, de les quals 18.022 són físiques i 2.587 són jurídiques. Puja el nombre de candidatures que s’hi presenten i a banda d’UP, JARC i Asaja també hi ha la Unión de Pequeños Agricultores i Ganaderos (UPA).

 

Votants a més del 94% de municipis catalans

 

En el cens hi ha persones electores a 895 municipis dels 947 de Catalunya, el 94,5%. El que té més persones electores és Lleida, amb 517, seguit d’Alcarràs, amb 428, tots dos al Segrià. El tercer municipi amb un cens més alt és Batea, a la Terra Alta, amb 243 persones electores. Hi ha 22 municipis amb més d’un centenar de persones electores. Així mateix, hi ha 47 municipis amb una sola persona electora, 44 municipis amb 2 persones electores i 52 municipis sense cap persona electora (el 5,5%).

 

Punts d’assistència al vot electrònic per a les persones físiques

 

S’han establert segons el nombre de persones electores de cada comarca i del temps necessari per al desplaçament entre el municipi de la persona electora per carretera i la seu del punt d’assistència al vot electrònic (desplaçament de 20 minuts màxim). Els punts d’assistència al vot electrònic estan ubicats a seus del Departament d’Agricultura com oficines comarcals o escoles agràries, a punts TIC de la Direcció General de la Societat Digital i a ajuntaments. En total són 209 punts d’assistència al vot electrònic per al dijous mentre que per divendres només n’hi haurà 69.

 

En aquests punts hi haurà un representant del Departament, que identificarà els electors amb el DNI o un altre document d’identificació vàlid, informarà del procés de vot electrònic, els lliurarà el codi d’accés a la plataforma de votació electrònica i prepararà la tauleta electrònica per a la votació.

 

A més d’informar els electors sobre com votar, també se supervisarà el desenvolupament ordenat de les votacions, es resoldran incidències, i es vetllarà pel compliment de les mesures covid-19 així com qualsevol altre funció encomanada per la Junta Electoral.

 

Plataforma de votació electrònica

 

La plataforma de votació electrònica, adjudicada a MINSAIT-INDRA, comprèn tot el cicle electoral, des de l’autenticació del votant, el secret del vot, la unicitat del vot, la integritat, la seguretat, l’accessibilitat i l’auditabilitat. Està preparada per protegir-se de les ciberamenaces.

 

Durant el 2020, aquesta plataforma de votació electrònica ha estat utilitzada en 13 processos electorals: les eleccions a la Junta de Govern del Col·legi d’Advocats de València, a la Junta de la Carrera Diplomàtica per al Ministeri d’Assumptes Exteriors i a la Universitat de Còrdova, entre d’altres. L’any 2021, s’utilitzarà també, entre d’altres, a les Eleccions Federals de Mèxic.

 

 

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.