L’objectiu d’aquesta trobada és donar a conèixer en què consisteix el moviment de l’economia social i solidària i fer visibles totes aquelles iniciatives econòmiques del territori que estan treballant per posar la vida al centre i amb una voluntat transformadora.
La Fira d’Economia Solidària del Camp de Tarragona és una trobada de referència tant per cooperatives i entitats d’economia social i solidària com per totes aquelles persones que volen sumar-se per fer dels pobles i ciutats, un lloc on valgui la pena viure, relacionar-se, emprendre i treballar.
La 4a edició de la FESCT segueix reivindicant el cooperativisme com una forma d’emprenedoria que construeix alternatives per generar llocs de feina més dignes, a partir d’iniciatives d’autoorganització, on les persones esdevenen el centre del projecte i on les sòcies i treballadores s’organitzen de forma horitzontal i igualitària.
El fil narratiu de la Fira d’enguany serà el Catàleg de l’Economia Social i Solidària del Camp de Tarragona, un recurs que va publicar l’Ateneu CoopCamp l’any 2020 i que serveix per facilitar, agilitzar i simplificar la compra, el
consum i la contractació local i responsable i que compta amb la presència de més de 60 organitzacions de l’Economia Social i Solidària del Camp de Tarragona. Aquest 2022 es publicarà una nova edició actualitzada.
Trobar els minairons amagats a la FESCT, un repte per resoldre en família
Amb l’objectiu d’apropar el cooperativisme a les persones assistents a la FESCT i de donar a conèixer les organitzacions participants, la cooperativa GamLab proposa una activitat lúdica per poder resoldre i gaudir en família.
L’eix d’animació seran els minairons, uns éssers fantàstics de mida diminuta propis de la mitologia pirinenca, que formen part de la família dels follets. Es caracteritzen per tenir una gran fal·lera per treballar, alhora que són molt entremaliats, de tal manera que no saben estar aturats i sempre en fan alguna de les seves.
Però això no vol dir que els agradi tenir amos ni patrons: s’organitzen amb autonomia i cooperen d’igual a igual per tirar endavant la feina. Tampoc treballen perquè vulguin guanyar i acaparar diners, ho fan per deixar el món una mica millor del que l’han trobat, en pro de la societat que els acull.
Vagant per Tarragona s’han trobat amb la Fira d’Economia Solidària, i això els hi ha encantat! I, és clar, s’hi han escampat encuriosits, amagant-se a les paradetes i estands.
Caldrà l’ajuda de totes les persones visitants per trobar tots els minairons abans que comencin a fer de les seves i la fira se’n vagi en orris.
Una desena d’activitats programades per les mateixes entitats
L’horari de la fira serà de 10 h a 15 h i, més enllà de ser una exposició d’iniciatives emprenedores, també es realitzaran diferents activitats de caire familiar per tal de dinamitzar l’espai i de donar a conèixer millor cadascun dels projectes:
• 10:30 h: Sobirania alimentària al nostre entorn: passejada i investigació col·lectiva sobre l’impacte de l’alimentació a les nostres vides i la construcció d’alternatives en clau feminista. A càrrec de Cooperacció.
• 11:30 h: Presentació de La Brostada, cooperativa de productores i elaboradores de Bràfim, i de la campanya de microdonacions “Enrajola’t”.
• 12 h: Jujol, el geni desconegut del Camp de Tarragona. Una activitat familiar per conèixer la figura de Jujol elaborant una activitat plàstica basada en les seves tècniques. A càrrec de la cooperativa Camins km0.
• 12,30 h: Tast de vins i formatges cooperatius i de proximitat. A càrrec de la Cooperativa Agrícola Falset-Marçà i la Formatgeria Linens. Per aquesta activitat cal inscriure’s durant el matí al Punt d’Informació de la Fira.
A banda, durant tot el matí, i des dels estands de les mateixes entitats, es podrà fer:
• Activitat fotogràfica @Actuart18. Gimcana sobre elements del quotidià de la ciutat amb premi de “Coopera”. Estand de la cooperativa Actua.
• Construeix el teu instrument de percussió. Estand de l’Estudi de Música.
• Joc en família. Veniu a una subhasta molt especial. En aquesta activitat podreu canviar diners per productes i productes per punts! Aconseguireu comprar aquells que són més valuosos? Estand d’El Far Cooperatiu.
• Fem el nostre embolcall reutilitzable encerat amb cera d’abella. Aquests embolcalls serveixen per substituir definitivament el paper film o paper de plata. Estand d’El Far Cooperatiu (projecte Circulars).
• Tastet de tàndem, juntes arribem més lluny! Veniu a provar una bicicleta tàndem per a dues persones. Estand de L’Escamot.
A més a més, totes les persones que tinguin la idea d’emprendre alguna activitat econòmica des dels valors del cooperativisme, tindran l’oportunitat d’obtindre un primer assessorament i orientació a càrrec de persones tècniques especialitzades, a l’estand de l’Ateneu CoopCamp.
La iniciativa de la FESCT compta amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona i el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
Més enllà de la FESCT, propostes per a la consolidació de l’economia social i cooperativa al territori
Més enllà de la FESCT, el pla de treball de l’Ateneu CoopCamp s’enfoca en la promoció del cooperativisme al territori a través de la programació de càpsules i itineraris formatius, d’assessoraments personalitzats i del foment d’espais d’intercooperació.
És per això que, properament, també ha organitzat:
• Una càpsula formativa dirigida a associacions amb activitat econòmica que vulguin aprofundir en la seva gestió econòmica, fiscal i laboral, conèixer la fórmula cooperativa i com transformar-se d’associació a cooperativa – La
gestió econòmica de les associacions [18 de maig i 2 de juny].
• Una sessió oberta sobre la posada en marxa i funcionament de Comunitats Energètiques Locals des de la perspectiva del cooperativisme i l’Economia Social i Solidària [25 de maig, Centre Cívic de Sant Salvador – Tarragona].
• Una sessió informativa sobre la convocatòria de subvencions de la línia ESAL, per a la millora de l’ocupabilitat de les persones treballadores, especialment les que tenen més dificultats d’accés al mercat laboral, per mitjà
d’actuacions de contractació laboral, formació i actuacions d’acompanyament [31 de maig].
• Una càpsula formativa dirigida a cooperatives i entitats de l’economia social i solidària que vulguin aprofundir en el món de les licitacions públiques: com funcionen, com presentar-les i com gestionar-les [13, 20 i 27 de juny].
• Una convocatòria de premis als millors treballs de cooperativisme per alumnat de 4t d’ESO, batxillerat i grau mitjà i superior de cicles formatius d’instituts del Camp de Tarragona [termini 17 de juny]
L’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona – CoopCamp és un dels 14 ateneus impulsats pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Fomenta la creació de noves iniciatives socioeconòmiques transformadores, lligades al territori, i la generació d’ocupació de qualitat. També treballa en l’enfortiment
d’una xarxa d’intercooperació de l’economia social i solidària al Camp de Tarragona.
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: territorirural.cat/tarragona-celebra-la-4a-edicio-de-fira-deconomia-solidaria-en-la-que-participaran-mes-de-30-organitzacions-deconomia-social-i-solidaria/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: territorirural.cat/tarragona-celebra-la-4a-edicio-de-fira-deconomia-solidaria-en-la-que-participaran-mes-de-30-organitzacions-deconomia-social-i-solidaria/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: territorirural.cat/tarragona-celebra-la-4a-edicio-de-fira-deconomia-solidaria-en-la-que-participaran-mes-de-30-organitzacions-deconomia-social-i-solidaria/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: territorirural.cat/tarragona-celebra-la-4a-edicio-de-fira-deconomia-solidaria-en-la-que-participaran-mes-de-30-organitzacions-deconomia-social-i-solidaria/ […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 49945 more Info on that Topic: territorirural.cat/tarragona-celebra-la-4a-edicio-de-fira-deconomia-solidaria-en-la-que-participaran-mes-de-30-organitzacions-deconomia-social-i-solidaria/ […]