Dimecres, 22 de gener del 2025

Sidamon presenta noves peces arqueològiques recuperades del Tossal de les Tenalles

|

- Publicitat -
El municipi de Sidamon (Pla d’Urgell) ha presentat noves peces arqueològiques recuperades del jaciment iber del Tossal de les Tenalles i del seu entorn. Entre les més destacades hi ha les restes de tres molins rotatius, un dels quals encara conserva les dues parts de pedra que el formen. Bona part de les peces provenen de donacions particulars de veïns del municipi ja que, segons els organitzadors de l’acte, fins fa pocs anys era habitual que la gent conservés a casa restes del Tossal. Ara, volen incentivar a la resta a seguir aquests passos i cedeixin les peces. L’acte s’ha fet en el marc de la III Jornada Cultural dels Amics del Tossal de les Tenalles, entitat nascuda amb l’objectiu de divulgar i posar en valor el jaciment.
Les vitrines de la sala d’actes de l’Ajuntament de Sidamon exposen des d’aquest diumenge noves peces arqueològiques recuperades del Tossal de les Tenalles i del seu entorn. En especial i per les seves dimensions, hi destaquen tres peces de molí. Per una banda, hi ha la part superior d’un molí rotatori que data del 425-205 a.C i que no s’havia exposat fins ara. Així mateix, un veí del poble ha cedit un molí rotatiu de gra que conserva les dues parts i que va trobar prop del Tossal. També ha donat un altra part superior de molí, que a diferència dels altres però, està fet amb roca volcànica. En aquest cas, es tracta d’una peca romana que es va trobar fora de la confluència del Tossal, a aproximadament un quilòmetre de distància, i que hauria estat el resultat d’un bescanvi a l’època, donat que a la zona no s’hi pot trobar material volcànic.

La majoria de les peces presentades provenen de donacions particulars que han fet veïns del municipi. El president dels Amics del Tossal de les Tenalles de Sidamon, Sebastià Garralón, ha explicat que fins fa pocs anys “era normal” que els veïns guardessin peces del Tossal a casa. “No era una cosa cuidada i tothom i anava. Les pedres del Tossal s’han utilitzat per fer fonaments i la canalla jugava al Tossal on hi havia restes de ceràmica i ceràmiques senceres”. Per aquest motiu, la jornada d’aquest diumenge també ha volgut servir per posar en valor el patrimoni local i per incentivar els veïns a que cedeixin peces del jaciment que puguin tenir a casa.

El Tossal de les Tenalles va ser el primer jaciment iber excavat a Catalunya, l’any 1915, mentre al 1982 s’hi va fer una segona campanya. Les peces més valuoses que s’hi van trobar, unes 22.400, es van traslladar al Museu d’Arqueologia, a Barcelona.

Publicitat

Des de llavors però, l’activitat al jaciment ha quedat parada. Des de l’ajuntament s’està treballant per adquirir els terrenys on està ubicat el Tossal, ara en mans d’un particular, amb la intenció d’organitzar una nova jornada de treball. De fet, es calcula que fins ara només s’ha excavat un 5% del total del jaciment.

Sebastià Garralón ha epxlicat que en un futur proper es vol tornar a recuperar les primeres cisternes que s’hi van excavar l’any 1915 i que amb el pas del temps han quedat de nou enrunades i amb vegetació. També es vol netejar i consolidar els murs que ja estan excavats i intentar localitzar i consolidar les primeres parets del jaciment que, segons Garralón, poden estar enterrades.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

12 COMMENTS

Comments are closed.