L’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols i el de les Planes d’Hostoles (Garrotxa) han unit esforços per fer una gestió conjunta dels gorgs dels dos municipis en el que s’anomena l’Espai Protegit del Brugent. Als quatre de les Planes que des de l’any passat tenen restriccions d’accés, se n’hi sumen ara tres més de Sant Feliu. En total, set espais d’alt valor que tindran limitació d’aforament i que requeriran d’un tiquet a un preu de 5 euros per persona. Diversos informadors –un a cada gorg- vetllaran perquè ningú hi accedeixi sense acreditar –a través d’un codi QR- que té entrada per accedir-hi. Amb l’ampliació del nombre de gorgs, també s’ha ampliat l’aforament, que passa de 200 a 300 persones al dia.
L’objectiu és evitar la sobrefreqüentació d’aquests espais naturals, que s’ha vist agreujada arran de la pandèmia. Fa temps que la natura s’ha convertit en un gran atractiu per als visitants. Amb les restriccions de la covid-19 i la posterior desescalada, però, l’afluència de turistes ha augmentat i ha obligat moltes poblacions a plantejar-se restriccions.
A les Planes d’Hostoles, fa anys que s’apliquen mesures per regular l’accés als gorgs però l’any passat es va fer un pas més enllà limitant l’aforament de quatre d’aquests espais –els més freqüentats- i establint un preu per entrar-hi.
L’alcalde del municipi, Eduard Llorà, diu que el sistema ha funcionat. Fins aleshores, pels gorgs hi passaven entre 1.000 i 1.200 persones al dia, amb les conseqüències que això tenia per a aquests espais naturals i protegits. Amb les restriccions, la temporada passada es van vendre 20.000 tiquets i es calcula que en van quedar fora unes 35.000 persones.
Llorà diu que la gent entén les mesures i que cada cop preveu amb més antelació les seves visites. A més, diu que quan un espai està regulat i hi ha menys gent, el visitant pot gaudir millor de la visita.
Les restriccions a les Planes, però, van provocar que el problema es traslladés i que els visitants, “que no hi entenen de límits municipals”, comencessin a desplaçar-se a zones properes, com els gorgs del municipi veí, Sant Feliu de Pallarols.
El seu alcalde, Artur Colomer, diu que l’any passat l’afluència de visitants va ser molt elevada i que això els va obligar a plantejar-se la regulació. Les converses entre els dos municipis han fructificat i s’han unit en la gestió del que s’anomena Espai Protegit del Brugent.
Un espai natural gestionat conjuntament
L’espai compta amb set gorgs on l’aforament està regulat i limitat: quatre de les Planes i els tres que s’han sumat de Sant Feliu de Pallerols. Per accedir-hi, cal reservar o comprar tiquet –que es pot obtenir a través del web https://www.espaiprotegitdelbrugent.cat-. Té un preu de 5 euros per persona i permet visitar els set gorgs.
Amb l’ampliació dels espais regulats, també s’ha ampliat l’aforament, que passarà de les 200 a les 300 persones per dia, “de moment”. “Hem fet un estudi del que poden suportar aquest espais perquè no és tant que surtin els números com que els espais ho aguantin”, assegura Llorà. Aquesta és la xifra global però cadascun dels set informadors que estaran situats en cadascun dels gorgs vetllaran perquè no ho hagi aglomeracions.
Control a través de codis QR
La responsable de Comunicació de la Fundació Emys que dirigeix el projecte, Ivette Casadevall, diu que s’han fixat un màxim d’entre 20 i 50 persones per gorg i que l’objectiu és que es faci una ruta i no es concentrin els visitants en un únic punt.
Per millorar-ne la gestió, a més, aquest any han implementat un sistema de codis QR que es generen quan s’adquireix un tiquet i que permet no només saber quants visitants hi ha en un gorg concret sinó també el temps que s’hi estan.
Casadevall també remarca la importància d’una “gestió conjunta”. “El traspàs de pressions es feia d’uns municipis cap a uns altres”, diu Casadevall, que remarca que la tendència en tots els espais naturals va en aquesta línia. “La problemàtica de la sobrefreqüentació està estesa i cada cop més els espais busquen mesures per intentar minimitzar-ho. A la Garrotxa, pràcticament tot regulat”, detalla. “Creiem que és un model que s’ha de treballar a nivell de Catalunya”, afegeix.
… [Trackback]
[…] Read More Info here on that Topic: territorirural.cat/sant-feliu-de-pallerols-se-suma-a-les-restriccions-dels-gorgs-de-les-planes-dhostoles-i-ja-son-set-els-espais-regulats/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here on that Topic: territorirural.cat/sant-feliu-de-pallerols-se-suma-a-les-restriccions-dels-gorgs-de-les-planes-dhostoles-i-ja-son-set-els-espais-regulats/ […]