Divendres, 22 de novembre del 2024

Antoni Suàrez: “s’ha premiat la defensa del dipòsit i el centre de valorització de residus”

|

- Publicitat -

Tot i que Antoni Suàrez, batlle de Riba-roja d’Ebre, ha acabat el seu mandat amb bona part dels seus homòlegs a la comarca pressionant per aturar el dipòsit de residus que ha autoritzat, cessat dels seus càrrecs al govern territorial i abandonant el seu partit, el PDeCAT, renovarà el seu mandat al capdavant del consistori ebrenc, sota les sigles de la FIC (Federació d’Independents de Catalunya). De fet, Suàrez ha revalidat i ampliat la majoria absoluta amb sis regidors. “S’ha premiat la posició de defensa al dipòsit i al centre valorització, però m’agradaria destacar que ha estat un premi a tota una línia de treball”, ha assenyalat l’alcalde de Riba-roja.

Antoni Suàrez ha assegurat que ell i el seu equip se senten “més que satisfets” amb els resultats electorals, ja que són “un aval” a la gestió al capdavant del consistori dels dos últims mandats, i no només per la defensa del projecte del dipòsit de residus industrials no perillosos i el centre de valorització que ja construeix la UTE Lestaca a la zona de les Valls. “Hem revertit la situació econòmica de la casa i l’Ajuntament està gairebé sanejat. S’han fet inversions i obres que han permès millorar la vida dels ribarojans”, ha assenyalat. De fet, de més de prop de 2,5 milions d’euros de deute en préstecs o de romanent negatiu i deutes a proveïdors, l’Ajuntament ha situat el romanent en 660.000 euros positius i un deute als bancs de menys de mig milió d’euros.

Publicitat

Respecte a l’abocador, Suàrez reconeix que no hi ha hagut una candidatura contrària al projecte, ja que la Candidatura de Progrés (CP), liderada per José Luís Aparicio, també hi ha donat suport. En aquest sentit, el nou Ajuntament vol revalidar la unanimitat amb la qual ha defensat el projecte en la recta final d’aquest últim mandat. Per això, Suàrez i el seu equip estan debatent una oferta amb el grup d’Aparicio, amb la intenció de “trobar vies de col·laboració entre les dues forces polítiques” els quatre anys vinents. “No hi ha res descartat però soc partidari de continuar col·laborant en el projecte del dipòsit i en altres implantacions industrials que, de forma imminent, hi haurà a casa nostra”, ha assegurat.

Més enllà de la segona planta de despolimerització catalítica que s’ha compromès a construir Lestaca a Riba-roja d’Ebre, Suàrez ha assegurat que també “està avançant” la revisió del projecte de la central hidroelèctrica reversible que es va projectar l’any 2011 i que podria convertir-se “en la gran reserva enèrgica d’Europa”. L’alcalde ha explicat que la central “ha estat declarada projecte d’interès comunitari fa un any i mig” i “que es troba en tramitació ambiental”.

D’altra banda, Suàrez, que serà conseller per la FIC del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, insisteix en què la comarca ha de definir un model de desenvolupament que faci “compatibles” l’agricultura, el turisme i la indústria, incloent la gestió de residus i l’economia circular. “És tot un nínxol de creació d’ocupació i riquesa, marcat per la Unió Europea, que no ens veiem en cor de menystenir”, ha defensat.

L’alcalde de Riba-roja d’Ebre confia que, passats dos períodes electorals “solapats”, s’acabin els posicionaments “exagerats i hiperventilats” d’alguns i es faci una “lectura reposada” dels resultats. L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, ha dit, segueix disposat a asseure’s per debatre el model comarcal però també està disposat a parlar amb el Govern. En concret, Suàrez ha demanat reunir-se amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, qui ha liderat l’intent d’aturar el dipòsit de Riba-roja, iniciant una revisió de la llicència ambiental, i qui el ha cessat Suàrez com a director dels serveis territorials a les Terres de l’Ebre, després que el consistori atorgués la llicència d’obres de l’abocador. “Hem d’abordar la gestió i la posada en marxa del centre de valorització i del dipòsit”, ha recordat.

Les obres avancen al ritme previst. La construcció del vas de la primera cel·la del dipòsit està “molt avançada”, com també la nau, el taller i altres infraestructures complementàries. “Res fa pensar que el 17 de juliol no tinguem la infraestructura en marxa i l’empresa pugui fer la comunicació responsable al Departament de Territori i a l’Agència de Residus per començar l’activitat”, ha assenyalat Suàrez. De la revisió de l’autorització ambiental que ha exigit Territori, emparat en un informe de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), n’han sortit noves mesures complementàries per augmentar la seguretat del projecte que l’empresa promotora ja ha assumit. Entre altres, la depuradors d’aigües residuals haurà de tenir també un sistema d’osmosi inversa per millorar les característiques fisicoquímiques de l’aigua que s’ha d’abocar. “Si d’alguna cosa ha servit la pressió que ha rebut l’Ajuntament i l’empresa ha estat per millorar les concessions de seguretat per al medi ambient i per a la salut de les persones. És la lectura positiva de tot allò que ha passat”, ha defensat l’alcalde ribarojà.

A més a més, Lestaca també contribuirà econòmicament en la creació d’un reg de suport, per a la nova comunitat de regants que s’ha començat a constituir, i que estarà formada per propietaris agraris afectats per les obres d’accés al nou centre de valorització. S’ha signat un compromís entre els propietaris, l’empresa i l’Ajuntament. El nou reg abastiria entre 120 i 123 hectàrees del marge esquerre.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

22 COMMENTS

Comments are closed.