Divendres, 22 de novembre del 2024

Raimat enceta una verema en què preveu collir 6,5 milions de quilos de raïm, un 8% més que l’any passat

|

- Publicitat -

Raimat ha donat el tret de sortida a la verema 2021 amb bones expectatives tant pel que fa a quantitat com a la qualitat del raïm. El celler de la DO Costers del Segre confia collir enguany uns 6,5 milions de quilos de raïm, un 8% més que l’any passat malgrat que la producció serà una mica inferior al 2019. La gelada de l’abril ha perjudicat varietats primerenques com és el cas del chardonnay tot i que no de forma significativa. Al marge d’aquesta incidència, ha estat un any sec i relativament fresc a Raimat amb la qual cosa el celler lleidatà espera una bona anyada. La verema ha començat amb la recol·lecció de les varietats pinot noir i chardonnay, i està previst que s’allargui fins a l’octubre quan es recollirà el cabernet sauvignon.

El director del celler de Raimat, Joan Esteve, ha indicat que les perspectives per a aquesta verema són “excepcionals”, tant pel que fa a quantitat com qualitat del raïm, a diferència d’altres zones vinícoles, on la forta sequera ha reduït la producció. A Raimat han tingut un any sec i relativament fresc, amb temperatures que s’han mantingut raonablement fresques durant les nits de juny i juliol i sense grans onades de calor, ha destacat. Això, “ha provocat una maduració més lenta amb excel·lents nivell d’acidesa que asseguren una molt bona anyada”. A més, Esteve ha posat de relleu el bon estat sanitari de la vinya, “sense míldiu ni altres plagues”.

Publicitat

 

Raimat, celler que forma part del grup Raventós Codorníu, preveu collir enguany un 8% de raïm més que la darrera campanya tot i que la producció serà un 6% inferior a una campanya normal, degut a l’afectació puntual de les gelades en varietats més primerenques com ara el chardonnay. En total, el celler lleidatà confia recollir uns 6,5 milions de quilos de raïm per als seus vins.

 

La verema ha començat aquesta setmana amb la collita de pinot noir i chardonnay i, després, seguirà amb altres varietats blanques com ara l’albariño i xarel·lo i, posteriorment, amb negres com l’ull de llebre i syrah, entre altres. La previsió és que acabi ja ben entrat octubre amb la recol·lecció del cabernet sauvignon. Raimat, per la seva situació geogràfica i el seu clima continental (allunyat de les humitats del mar i amb un salt tèrmic dia-nit més acusat) acostuma a ser un dels primers cellers de Catalunya a començar la verema però també és l’últim a acabar-la. Les temperatures solen caure en picat a meitats de setembre i les maduracions s’alenteixen molt, cosa que fa que la verema de cabernet comenci cap a l’octubre, ha explica Esteve.

 

Raimat manté per a la verema d’enguany els protocols establerts ja l’any passat per la covid-19. En aquest sentit, es fan tests serològics als treballadors de campanya de forma periòdica, es mantenen les distàncies de seguretat, s’utilitza mascareta als espais tancats com el celler i s’habiliten zones separades per evitar la coincidència d’equips. Per a la campanya 2021, Raimat ha contractat una cinquantena de persones que treballen al celler o a la vinya.

 

Aposta per la sostenibilitat

 

Les vinyes de Raimat es conreen de forma 100% sostenible i la verema “es fa com abans, durant les hores més fresques del dia, de forma manual i per una sola cara del cep, aconseguint la selecció del millor raïm, amb l’objectiu d’obtenir expressions úniques a nivell de sabor i aromes”, ha remarcat Esteve. “Una minuciosa elecció que es fa a les hores de menys calor i que busca aconseguir uns vins equilibrats, intensos i únics”, ha ressaltat el director del celler lleidatà.

 

Túnel pulveritzador per tractar malaties com ara el míldiu i l’oïdi en vinya ecològica

 

Raimat, la finca vinícola més gran d’Europa en mans d’una mateixa família, té una de les majors superfícies certificades com a ecològiques de tot el món i el 80% dels seus vins ja són ecològics. La previsió és que ja l’any vinent ho siguin el 100%. També és un referent en viticultura sostenible i innovació. En la lluita contra les plagues de forma ecològica, és pioner en l’ús d’un túnel polvoritzador que aplica productes orgànics a la vinya per combatre fongs de forma més eficaç.

 

El nou sistema, desenvolupat juntament amb la Universitat de Lleida (UdL), s’aplica a més de 300 hectàrees de vinya ecològica de Raimat. Segons els resultats obtinguts, és més eficient, ja que redueix fins a un 40% la despesa de producte, i més segur per a les persones i el medi ambient. Segons Joan Esteve, “sistemes com aquest garantiran el futur de la vinya ecològica, com la de Raimat”. “No utilitzem pesticides de síntesi i, per tant, necessitem innovar per ser més eficients amb el producte orgànic”, ha afegit.

 

En aquesta verema, Raimat també estrena un nou celler per fer vins ‘premium’ i ‘prestige’ que vol ser referent en qualitat i sostenibilitat. Entre altres novetats, s’hi utilitzarà un equip de recepció i premsat que permetrà seleccionar el raïm a l’entrada del celler i moure el most per gravetat, sense necessitat de bombes de trasbals.

 

Visitar Raimat Natura i conèixer la verema

 

D’altra banda, els visitants de Raimat Natura, l’espai natural visitable dins la finca de Raimat, podran viure al setembre la verema en primera persona. Podran aprendre a veremar i participar en les primeres passes per a l’elaboració del vi, una activitat enoturística pensada per acostar la ciutadania al món del vi ecològic i a la viticultura sostenible.

 

Raimat Natura és un espai de més de 700 ha on conviuen centenars d’aus aquàtiques, rapinyaires en perill d’extinció, mamífers i els conreus de vinya del celler lleidatà. Està obert al públic de forma gratuïta des del maig i els visitants poden descobrir-lo a peu o en bicicleta, o des de l’aire sobrevolant-lo en globus aerostàtic. També s’hi poden fer rutes guiades, marxa nòrdica, activitats d’orientació o llogar bicis elèctriques. A més, al centre d’interpretació de Raimat Natura els visitants també poden gaudir dels vins de Raimat i de tapes amb producte km 0.

 

 

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies