Dissabte, 28 de desembre del 2024

La campanya de préssec d’Ordal, enterbolida pels senglars

|

- Publicitat -

Els seglars, el principal problema dels productors del préssec d’Ordal. Els agricultors de l’Alt Penedès arrenquen la campanya amb la preocupació de les “destrosses” que provoquen els senglars. . “És l’únic problema que estem tenint aquest any”, explica Josep Ràfols, president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal, que lamenta que la majoria de pagesos es troben cada dia amb alguna parcel•la on els porcs han “arrasat” rengleres senceres d’arbres. Amb tot, esperen igualar les 700 tones de producció de l’any passat. “Si l’arbre és jove, el trinxen i es mengen la fruita, mentre que als arbres vells els trenquen les branques”, detalla.

Segons lamenta, aquest mes de juny s’està veient obligat a reparar els camps en comptes de poder treballar la terra com caldria. Ràfols recorda que molts conreus ja tenen un cordó electrificat per evitar l’entrada de foranis, però assegura que això no atura els senglars. El proper pas, apunta, serà la instal·lació de tanques fermes. El president dels productors recorda que els últims anys alguns pagesos ja havien patit els efectes de les visites dels senglars, però el fenomen es focalitzava només en alguns camps de vora la muntanya. Ara, en canvi, s’han estès a totes les terres, fins i tot les que són prop de nuclis poblats. “És una plaga”, afirma, mentre reclama que l’administració incrementi les batudes per foragitar aquests animals.

Publicitat

Tot i això, segons Ràfols s’assoliran les 700 tones de préssecs de l’any passat, en una temporada on aquests són de “bon color, gustosos i de molt bona qualitat”, en contrast a altres anys amb productes de mida inferior. Això gràcies a les reserves d’aigua acumulades a la terra des de la tardor. Alhora, destaca la importància dels episodis intermitents de pluja que hi ha hagut a la primavera i celebra el xàfec intens que ha caigut a mitjans aquesta setmana: “Ha estat el millor regal”. Pel que fa al preu, els productors asseguren que la temporada ha començat aquest mes de juny amb una proposta de mercat “força bona” perquè l’oferta és reduïda, si bé ja preveu que els imports aniran a la baixa a mesura que s’apropi el pic de l’estiu.

Amb tot, cau el nombre de pagesos que conreen un producte tant genuí. El 2006, quan es va posar en marxa l’associació per establir un sistema de control i garantia de qualitat, hi havia 25 productors de préssec d’Ordal. Ara, en canvi, només en són 13. Un dels motius, assenyala Ràfols, és la manca de predisposició dels agricultors per vendre el producte en persona als mercats locals, que és on té més sortida. Arran d’això, Ràfols veu una quimera iniciar els tràmits per aconseguir la Denominació d’Origen Protegida, malgrat assegura que seria un distintiu de qualitat que els donaria més prestigi.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

23 COMMENTS

Comments are closed.