Dijous, 21 de novembre del 2024

Presenten el Trufforum, la cita a Vic dels amants de la tòfona i restauradors

L'objectiu és doble: acabar de posicionar Catalunya com el gran productor de tòfona que és i estimular-ne la utilització a les cuines particulars i el consum entre la població.

|

- Publicitat -

El Trufforum de Vic creix i es trasllada enguany al Recinte Firal El Sucre, per acollir del 3 al 6 de febrer un ampli programa d’activitats. La festa de la tòfona presentarà un complet programa d’activitats dirigides tant a amants d’aquest producte com a professionals de la restauració. L’objectiu és doble: acabar de posicionar Catalunya com el gran productor de tòfona que és i estimular-ne la utilització a les cuines particulars i el consum entre la població. Per això enguany destacats cuiners com Nandu Juvany faran demostracions que, superada la pandèmia, també es podran tastar. El Campionat de Catalunya de Gossos Tofonarires, l’Acadèmia de la Tòfona i el Congrés Internacional de la Tòfona són altres clàssics de la cita.

Vic es convertirà novament en la capital de la trufa negra del 3 al 6 de febrer, amb una sisena edició de Trufforum que fa el salt al recinte firal de la ciutat, El Sucre. Aquest canvi permetrà gaudir d’un espai obert i diàfan, amb el tradicional mercat de tòfona fresca i productes trufats i també amb nombroses activitats al voltant de la tòfona a l’Aula de la Tòfona i a l’espai la Cuina de la Tòfona.

Publicitat

Una edició més, el Trufforum, esdeveniment internacional, ideat i promogut des de l’European Mycological Institute (EMI), té per objectiu promocionar l’ús responsable de la tòfona europea en les cuines domèstiques i professionals. I per això, com en cada edició, comptarà amb un ambiciós programa d’activitats per a aficionats a la gastronomia i també amb activitats específiques per a professionals del sector de la tòfona.

El cuiner Francesc Arumí, cap de cuina de Can Jubany, amb tòfona a les mans durant la jornada acadèmica del Trufforum

Cuina en directe

Tant per a restauradors com per estimular la cuina i el consum de tòfona entre el públic general, l’espai la Cuina de la tòfona inclourà sessions de cuina en directe amb Nandu Jubany i Quico Arumí (Can Jubany, Calldetenes) i Marc Ramos (Si No Fos, Girona). I, després de l’èxit de l’any passat, es tornarà a celebrar l’activitat ‘Tòfona amb bombolles’. L’escriptora Empar Moliner, Lluc Crusellas (guanyador del World Chocolate Masters 2022) i INCAVI seran els encarregats de guiar un maridatge gastronòmic basat en la cuina dolça de la tòfona i els grans escumosos del país. Els visitants també podran descobrir els secrets de la tòfona i tastar-ne diverses elaboracions a les activitats programades a l’Aula de la Tòfona.

Enguany també s’amplien les activitats per a infants de l’espai Xics&Tòfona, amb tallers on descobriran els secrets de la tòfona a través d’una auca o com elaborar una recepta fàcil amb tòfona. L’espai Tòfona i Ciència també comptarà amb un programa propi amb activitats divulgatives que inclouran una exposició de tòfones i espècies, un taller de caracterització de les tòfones i control de qualitat i un taller sensorial de reconeixement dels descriptors de l’olor de les tòfones. No hi faltaran altres activitats habituals com el 4t Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires, La Tofoneta o l’espai Receptes del Món.

Sènia Villalustre, responsable de producció a la Pastisseria El Carme de Vic, mostra la seva creació d’una mousse de xocolata amb tòfona, protagonista de la sessió d’enguany de “Tòfona amb bombolles”, dins del Trufforum de Vic.

Esmorzar popular trufat

Una altra de les novetats destacades d’aquesta edició serà la celebració d’un esmorzar popular trufat. El col·lectiu Osona Cuina serà l’encarregat d’oferir aquest esmorzar de forquilla amb una mostra d’aliments de la Cooperativa Plana de Vic, Fet a Osona i la cuina dolça de Taula Dolça. Es podrà escollir entre: ous ferrats amb tòfona, llonganissa i formatge trufat amb pa, i botifarra trufada amb pa torrat. Tot plegat amb un tiquet únic de 10€ que es podrà comprar el mateix diumenge al recinte firal i que també inclourà un plat dolç i una copa de cava.

La vessant profesional

Després de l’èxit de la passada edició, enguany es tornarà a celebrar l’Acadèmia de la Tòfona. Més de 200 estudiants d’hostaleria d’arreu de Catalunya seran a Vic en una matinal formativa. No hi faltarà el Congrés Internacional de la Tòfona que un any més reunirà experts de prestigi per reflexionar sobre la tòfona i la producció, o la reunió anual del grup de seguiment del Pla d’Acció per al Desenvolupament del sector Tofoner a Catalunya.

En el marc del projecte europeu Mycotour, el Trufforum Vic acollirà un taller de Ciència Ciutadana per al Desenvolupament del Trufiturisme. Es tracta d’un LivingLab, un laboratori on els participants, professionals i públic final, parlaran de trufiturisme i de la cocreació de productes i serveis adequats a les necessitats dels consumidors. En aquest espai es compartiran experiències d’èxit en altres territoris i es debatrà sobre la millora i la internacionalització del trufiturisme al medi rural. I també s’estrenarà el Culinary Hub, un taller d’innovació agroalimentària per a l’elaboració de productes trufats, una activitat enfocada especialment a xarcuters i que compta amb el suport del Gremi de Carnissers, Cansaladers i Xarcuters de Barcelona.

Premis i reconeixements

Per cinquè any consecutiu, Vic acollirà l’acte de nomenament de l’Ambaixador d’Honor de la Tòfona. Enguany serà el torn del xef Paco Pérez, del restaurant Miramar de Llançà. L’acte tindrà lloc el divendres a la tarda així com també la sessió de creativitat i innovació, el TrufforumLab i la inauguració oficial del TrufforumVic 2023.

La Tòfona d’Or, guardó estrenat la passada edició i que reconeix personalitats de fora del món gastronòmic, enguany el rebrà el periodista Jordi Basté, director del programa ‘El món a Rac1’.

I com a novetat, aquest any, el TrufforumVic acollirà la final del Premi Laumont al Millor Plat amb Tòfona Negra. El diumenge al matí, els 3 finalistes del concurs presentaran en directe davant el jurat i el públic assistent la seva recepta. El premi s’adreça a professionals i pretén estimular l’ús i el coneixement de la tòfona negra en el sector de la restauració.

El TrufforumVic està organitzat per l’Ajuntament de Vic, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, la Diputació de Barcelona, l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i el Consell Empresarial d’Osona.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

Comments are closed.