Dijous, 28 de novembre del 2024

Preocupació al Berguedà i Ripollès pel temor que una empresa vulgui fer un gran vedat de caça elitista

Naturalis Science Food ha comprat 1.800 hectàrees de terreny però nega que vulgui fer-hi cap projecte

|

- Publicitat -

L’Assumpta Duran va viure de lloguer a la masia Les Lloberes de Dalt (Les Llosses, Ripollès) durant 35 anys fins que els propietaris no li van renovar el contracte perquè volien vendre la finca. “Se’m va trencar un projecte de vida”, lamenta. El comprador és l’empresa Naturalis Science Food, que des del 2020 ha adquirit 1.800 hectàrees de terreny entre el Berguedà i el Ripollès amb unes 14 masies a dins, la majoria derruïdes. Els terrenys formen part de tres àrees privades de caça -dues gestionades per Naturalis-. Veïns de les Llosses ha creat una plataforma perquè temen que l’empresa vulgui fer un vedat de caça per a persones d’alt poder adquisitiu. En canvi, l’empresa ho nega i diu que volen potenciar la gestió forestal i la ramaderia. 

Naturalis Science Food és una societat amb seu a Catalunya dedicada, entre d’altres, a la producció d’aliments per a animals i també a la inversió immobiliària. Des del 2020 la societat ha adquirit un total de 1.800 hectàrees que eren de quatre propietaris diferents i estan situades entre els municipis de Les Llosses (Ripollès), Sant Jaume de Frontanyà, Borredà i Castell de l’Areny (Berguedà). Es tracta d’una zona que compta amb un total de tres vedats de caça -dos propietat de Naturalis i un de la Societat de Caçadors de Sant Jaume de Frontanyà-. 

Publicitat

Aquesta situació ha fet que alguns veïns desconfiïn dels motius de la compra dels terrenys i hagin creat una plataforma que porta per nom ‘No al vedat elitista’. Creuen que la intenció de Naturalis és fer-hi un gran vedat exclusiu per caçar, majoritàriament, cérvols. Tot i això, ni els ajuntaments ni tampoc el Departament d’Acció Climàtica han rebut cap petició per a fer-hi cap projecte. Pere López, integrant de la plataforma, denuncia que l’empresa ha fet fora veïns que feia molts anys que residien a les masies i també alguns ramaders que pasturaven a la zona. 

La plataforma denuncia que la compra de tantes finques per part d’una mateixa empresa pot agreujar el despoblament. “Més del 50% dels masos de les Llosses estan deshabitats o en runes i aquesta gent que està acaparant les terres fa la vida impossible a la gent que ja vivia aquí, a la que vol viure-hi i a la que voldria venir amb projectes agroramaders”, exposa López. 

De la seva banda, l’alcalde de Les Llosses, Jaume Cuní, tot i que assegura que l’empresa no s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament i no té informació de l’activitat que volen desenvolupar també desconfia i li preocupa que els compradors “prioritzin certes zones com a àrees de caça i no pas per potenciar l’activitat agroramadera” . 

“Se’m va estroncar un projecte de vida” 

L’Assumpta Duran va viure durant 35 anys a la masia Les Lloberes, al terme de Les Llosses, però a tocar de Sant Jaume de Frontanyà. Hi estava de lloguer i mentre el seu home va estar viu hi van tenir un ramat de vaques. El 2019 se li acabava el contracte de lloguer i els amos de la finca no li van voler renovar perquè, explica, volien vendre. S’hi va poder estar fins l’any 2020, quan va haver de marxar perquè els nous propietaris que havien adquirit la finca, l’empresa Naturalis, no hi volien ningú vivint-hi. Assegura que també van fer fora el ramader que menava les terres quan se li va acabar el contracte. 

Duran recorda amb molta tristesa aquell moment: “Se’m va estroncar un projecte de vida. Tenia l’esperança que hi podria viure més temps i que les meves netes podrien gaudir del lloc on va viure el seu pare”. Però la tristesa es va transformar en “perplexitat” en comprovar que el fill de l’alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Nil Anselmo, hi va anar a viure amb un ramat de vaques. “Ens vam sentir enganyats i que ens havien pres el pèl”, assegura. 

Duran no sap què hi ha al darrera, però dubta: “Ningú compra per res, quan algú compra unes terres o unes propietats hi ha una intencionalitat. No sé quina és, ara no ho sabem, però a la llarga ho sabrem”. En tot cas, lamenta que l’empresa estigui adquirint tantes finques i fent fora la gent que hi viu: “Estan desertitzant la terra”. 

L’empresa nega que vulgui fer cap vedat exclusiu 

Naturalis Science Food és una societat amb seu a Catalunya integrada per dos inversors: el català Marc Riera i l’alemany Rainer Voortman. L’empresa, a banda de la producció d’aliments per a animals, també es dedica a la inversió immobiliària. Des del 2020 la societat ha adquirit un total de 1.800 hectàrees al Ripollès i Berguedà a quatre propietaris diferents. Fonts de l’empresa expliquen que a l’interior de les finques hi havia diverses edificacions però que només dues són habitables i que la resta estan en runes. 

Asseguren que van invertir en comprar espais naturals de Catalunya amb l’objectiu “de fer una adequada gestió del bosc, crear pastures, fomentar la ramaderia local i crear un pla de gestió forestal i ramader que sigui positiu pel desenvolupament del territori”. Neguen que vulguin crear cap vedat de caça exclusiu amb motivacions econòmiques i, de fet, recorden que tots els terrenys forestals de Catalunya estan considerats vedats de caça i “estan regulats per la normativa vigent on els animals tenen lliure circulació”. Expliquen que la llei no permet crear tanques ni barreres i “això fa inviable la creació de cap tipus de vedat exclusiu”. 

L’Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà, al punt de mira 

A diferència de les Llosses, l’Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà es mostra tranquil i creu que l’empresa no vol fer cap activitat relacionada amb la caça elitista. “Aquí simplement el que hi ha hagut és un canvi de titularitat dels vedats. L’activitat de la caça s’està fent des de fa molts anys i no es poden introduir noves espècies, tot està molt controlat per Medi Ambient”, explica l’alcalde, el socialista Manel Anselmo. Assegura que “per més diners que tinguis, no et pots saltar les lleis així com així”. A més, també apunta que l’empresa no ha demanat cap permís al consistori. Anselmo defensa l’empresa i diu que no ha fet fora a ningú i deixa clar que ell no rep cap benefici: “A mi no em paga ningú, estic assalariat per l’Ajuntament i ningú del poble treballa per ells”. 

Es dona el cas que les dues úniques masies que són habitables de les 14 que es troben dins de les finques adquirides per Naturalis estan llogades per familiars de l’alcalde. En una hi viuen els seus sogres i a l’altra el seu fill, Nil Anselmo, que va entrar a viure a la masia de les Lloberes de Dalt després que l’empresa no renovés el contracte a l’Assumpta Duran. Anselmo té també un ramat de vaques i assegura que gràcies a Naturalis ha pogut mantenir la seva activitat. “Gràcies a aquesta gent que han comprat les finques m’he pogut quedar al poble i seguir amb l’activitat ramadera”, explica, tot assegurant que “la ramaderia és totalment compatible amb la caça”. 

Precisament, Nil Anselmo és qui va rebre unes perdigonades per part del veí que havia ocupat la casa del costat després que l’haguessin fet fora de la masia on residia des de feia anys. L’autor dels trets es troba en presó preventiva. 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies