Dissabte, 18 de gener del 2025

Posaran en marxa una prova pilot per a reduir els accidents provocats per l’atropellament de fauna salvatge

La delegada del Govern Montse Bergés ha destacat que si funciona la prova es podrà traslladar al conjunt de Catalunya

|

- Publicitat -

Els Agents Rurals, en col·laboració amb el Servei Català de Trànsit (SCT), els Mossos d’Esquadra i els departaments de Territori i Acció Climàtica posaran en marxa a 8 punts de la xarxa viària de la demarcació de Lleida una prova pilot per reduir els accidents de trànsit provocats per l’atropellament de fauna salvatge. Algunes de les mesures proposades són la senyalització, tancaments perimetrals, gàbies trampa, la modificació de tanques biones, dispositius dissuasius acústics i olfactoris, adequació de passos de fauna o establiment d’una franja de protecció al costat de les vies sense cultius de panís. La delegada del Govern Montse Bergés ha destacat que si funciona la prova es podrà traslladar al conjunt de Catalunya.

Segons ha explicat Bergés, recollint la informació facilitada pels Mossos d’Esquadra sobre sinistralitat viària entre el 2019 i el 2021, l’Àrea Regional Lleida del cos d’Agents Rurals ha elaborat un document que, en primer lloc, identifica els vuit punts de la xarxa viària de la demarcació amb major nombre d’accidents provocats per l’atropellament de fauna salvatge durant aquells tres anys. En segon lloc, incorpora propostes concretes de mesures correctores per a la reducció d’aquest tipus de sinistralitat que han estat específicament estudiades per a cadascun dels vuit punts viaris en funció de les seves respectives característiques com poden ser la ubicació, les condicions de l’entorn, l’estat dels passos de fauna, el tipus de carretera, la velocitat permesa en el tram, la intensitat del trànsit o el tipus de fauna.

Publicitat

Un cop implementades en cada cas aquestes propostes de mesures concretes, que, en conjunt, impliquen de manera coordinada als departaments d’Interior, Territori i Acció Climàtica, se’n preveu fer un seguiment que en permeti realitzar una avaluació dels efectes produïts sobre l’accidentalitat.

Els vuit punts es troben a la C-12 a Lleida, Corbins i Balaguer, a la C-26 a la Sentiu de Sió, a la C-14 a Vilanova de l’Aguda i a Oliana, a la N-260 a la Pobla de Segur i a la C-13 a Salàs de Pallars.

Agents Rurals al costat d’un senglar mort per atropellament a la C-12 entre Lleida i Corbins

El cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorens Ricou, ha explicat que la tria de les mesures concretes per a cadascun dels vuit punts viaris s’ha fet en funció del seguiment del comportament de la fauna salvatge en cada cas a través de rastres o fototrampeig. D’aquesta manera, les mesures s’ajusten el màxim possible en funció de les necessitats específiques. Ricou també ha destacat que suposen “actuacions de poca envergadura i d’execució relativament fàcil” i que en canvi, poden acabar sent força efectives per a la reducció dels accidents i l’atropellament de fauna. Està previst que en el termini d’un any ja hi hagi els primers resultats de la prova pilot.

Segons dades dels Mossos d’Esquadra, entre 2019 i 2021 a les carreteres de la demarcació hi va haver 3.468 atropellaments de fauna salvatge. Porcs senglars i cabirols van ser els animals implicats amb el major nombre d’aquests incidents: 1.912 en el primer cas (55%) i 997 en el segon (28,7%). La tardor va ser la temporada de l’any amb més accident de porcs senglars, mentre que els mesos de març, abril i maig són els que van concentrar més sinistres amb cabirols.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

7 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: territorirural.cat/posaran-en-marxa-una-prova-pilot-per-a-reduir-els-accidents-provocats-per-latropellament-de-fauna-salvatge/ […]

Comments are closed.