Dijous, 23 de gener del 2025

Planoles obrirà una llar d’infants el pròxim setembre i avança en l’ampliació d’oferta d’habitatge per atraure població

|

- Publicitat -

Planoles obrirà una escola bressol a partir del setembre en un espai de l’escola Núria Morer i Pi. Les obres d’adequació, que es faran a l’estiu, costaran 23.000 euros i la Generalitat subvencionarà una part del servei. Si bé de moment tenen dos infants inscrits pel curs vinent, preveuen incrementar la xifra properament amb nous naixements i especialment si aconsegueixen atraure més famílies. El principal escull és la falta d’habitatge. Des de l’Ajuntament estan en converses amb l’Estat per mobilitzar dotze apartaments a la collada de Tosses propietat de l’Estat per oferir-los com a lloguer social. I també han entrat en una prova pilot de la Generalitat per rehabilitar dues plantes d’una casa i revertir el despoblament rural.

Francesc Verdera, veí de Planoles, és un dels interessats en inscriure la seva filla a l’escola bressol. “Creiem que és important perquè fins ara les famílies han d’anar a Ribes i fer 7 km de carretera bastant dolenta (la Collada) i pujar i baixar cada dia”, explica a l’ACN. De fet, van ser els mateixos pares que van fer la petició a l’Ajuntament per tenir escola bressol. Per Verdera, que gestiona un dels dos albergs del municipi i té dos fills més grans, creu que tenir una escola rural i ampliar serveis és molt positiu.

Publicitat

 

Una opinió que comparteix plenament l’alcalde, David Verge. “Si es vol avançar s’ha de començar; obrirem i esperem que vinguin més alumnes”, afirma. Les obres de millora consistiran en canviar finestres, instal·lar un terra tou a dins de la sala –actualment utilitzada com a gimnàs- i arreglar el pati. Creu que “ara és el moment de fer-ho perquè hi ha molta demanda” per venir a viure a aquest poble del Ripollès. Les xifres així ho confirmen. Des de la irrupció de la pandèmia, han rebut seixanta peticions de famílies interessades en traslladar-se a viure aquí. I d’aquestes, quaranta han rebut més informació i sis han vingut a fer una visita per veure les possibilitats que hi havia.

 

“Molta gent vol marxar de la ciutat arran del confinament, però també per les possibilitats del teletreball que ha vingut per quedar-se”, afirma. I un poble com Planoles resulta atractiu perquè té estació de tren, botigues, forn de pa, una escola rural amb 20 alumnes i el curs vinent també una escola bressol. A més a més, assegura que “de feina n’hi ha” a la comarca ara que el sector de la construcció i les reformes també s’ha reactivat. I pel que fa a les comunicacions, el juny vinent està previst que arribi la fibra òptica.

 

El problema, però, afegeix, és que totes aquestes expectatives “s’encallen” amb l’habitatge. I és que actualment no hi ha prou oferta per cobrir la demanda que tenen. Per això, durant aquest mandat estan estudiant com ampliar l’oferta d’habitatge a preus assequibles. Una via que porten negociant des de fa un anys és disposar dels 12 pisos que hi ha a la Collada que són propietat de l’Estat.

 

Actualment hi ha la base de les màquines de conservació de carreteres. Hi havien viscut treballadors però des de fa quinze anys que estan tancats. “Estan en bon estat i és una llàstima amb la demanda que hi ha”, afegeix. Per això, estan en converses amb la delegació d’Hisenda a Girona per arribar a un acord de cessió amb l’ajuda de la Generalitat, Diputació de Girona i altres institucions. La idea seria oferir-los com a lloguer social per a joves del municipi i altres famílies de fora.

 

Rehabilitar habitatges en una prova pilot

 

Tal com es va anunciar fa unes setmanes, Planoles ha entrat en una prova pilot juntament amb dinou municipis petits més impulsada per la Generalitat i amb un pressupost de 2 MEUR. La idea és ajudar a la rehabilitació d’habitatges per revertir el despoblament rural. I en el seu cas, es reforamaran dues plantes d’una mateixa casa amb pati al casc antic per convertir-se en dos habitatges de lloguer social a un preu assequible (entorn de 400 euros). I ja tenen dues famílies interessades.

 

Des del consistori també estudien arreglar la rectoria, que és propietat del Bisbat, on es podrien fer quatre habitatges. “Voldríem una cessió de 50 anys, però caldrà invertir-hi per fer els habitatges”, detalla. I no descarta acollir-se a un altre programa de rehabilitació de món rural.

 

“Estem fent tot el possible per ampliar l’habitatge”, conclou Verge. Segons l’últim cens a Planoles hi ha empadronats 304 habitants. I des de la pandèmia, calculen haver sumat unes 20 persones més, sobretot propietaris de segones residències que ara han vingut a viure-hi o a passar-hi estades més llargues fent teletreball.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies