Diumenge, 19 de gener del 2025

Palmes beneïdes del Priorat a tot l’Estat

|

- Publicitat -
Un taller artesà del Priorat ofereix palmes i palmons beneïts per Internet. Palmes Viaplana, de la Vilella Baixa, una empresa familiar amb una història de quatre generacions, tenia a punt 70.000 unitats trenades a mà per vendre enguany, que romanen intactes al taller. Totes quedaran per vendre per la crisi del coronavirus. Davant un any de feina perdut, la família ha decidit apostar-ho tot a Internet, una porta que va obrir tímidament fa cinc anys enrere i que ara l’obren de bat a bat. És la seva única sortida per salvar el negoci. Venen palmes arreu de l’estat espanyol amb el plus afegit d’estar beneïdes pel mossèn del poble, davant la inquietud de molts clients per la suspensió del Diumenge de Rams.

“Treballem tot l’any per aquest dia; fent un símil amb l’agricultura, no sols ens ha pedregat abans de la collita, sinó que se’ns ho ha endut tot; no podria haver passat en pitjor moment, és difícil remuntar això”, afirma a l’ACN Joan Vaqué, com a portaveu d’aquest negoci generacional. Tots els seus clients els han anul·lat les comandes. Reconeix que les 70.000 palmes i palmons que té ara a casa no tindran cap sortida. Fins i tot es planteja destruir-les per estalviar-se costos de manteniment. Però confia vendre, sota comanda online, unes 5.000 palmes i palmons que just servirien “per salvar els mobles”.

N’hi ha una bona mostra d’exposades a la pàgina web de Palmes Viaplana, que s’acaben fent totalment al gust del client. Més o menys engalanades, decorades amb un llaç o carregades de llaminadures artesanes d’Ulldemolins. Són com vestits a mida. “És l’avantatge de tractar amb el consumidor final, és com un retorn a l’origen de l’artesania, quan la palma ja s’havia convertit en un producte de consum més”, destaca. Des que van promocionar-se per les xarxes que el ritme de vendes s’ha accelerat. Ell i el seu germà no donen a l’abast. Reben comandes de tot l’estat i fins i tot han atès una petició des d’Àustria.

Publicitat

Enguany, però, l’objectiu no és fer caixa, només evitar que el negoci faci aigües. Habitualment tenen dos perfils de clients molt definits, el que es mou per creença religiosa i el que ho fa atret per la peça artesana. “Ara hem atret gent que mai ens havia comprat una palma i que ho fa per solidaritat i també per penjar una palma al balcó; de fet, és un element que simbolitza protecció”, apunta Vaqué. A més, sense Diumenge de Rams, tampoc ja no els marca cap data final de vendes i seguiran venent-ne més enllà d’aquest dia. Ho volen acompanyar d’una campanya -‘empalmalda’- amb sorteig de productes inclòs.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

8 COMMENTS

Comments are closed.