Dimarts, 26 de novembre del 2024

Octubre, el mes del reconeixement als vins catalans

|

- Publicitat -

Aquest mes d’octubre ha estat el mes en què més han brillat els vins catalans amb Denominació d’Origen, si més no, a casa nostra. Aquest mes s’han lliurat els Premis Vinari i s’ha publicat l’edició 2021 de La Guia de Vins de Catalunya.

Malgrat les difícils condicions per les quals han passat les dues organitzacions a conseqüència de la crisi sanitària de la Covid-19, tant els Premis Vinari com La Guia 2021 han aconseguit tirar endavant per continuar posant en valor el vi català.

Publicitat

La bona notícia és que, en tots dos casos, el nombre de referències presentades no ha variat gaire respecte a anys anteriors, permetent així que el resultat final sigui una bona mostra de la bona feina vinícola que es fa a casa nostra.

Si ens centrem en les dades, dels Vinari n’han sortit premiats 146 vins catalans d’entre les 850 referències presentades per 240 cellers de casa nostra, el que representa només un 7% menys que en l’edició anterior. I el més important: tots són vins amb Denominació d’Origen.

D’entre les onze denominacions d’origen vinícoles catalanes, les més guardonades en aquesta vuitena edició dels premis han estat la DO Empordà, la DO Montsant i la DO Terra Alta. I una altra dada curiosa a destacar: les varietats més celebrades han estat les garnatxes i carinyenes, dues de les varietats més tradicionals a Catalunya.

Pel que fa a La Guia de Vins de Catalunya, les referències puntuades en aquesta edició 2021 han estat 1.349 de 238 cellers, un 8% menys que en l’edició anterior, i amb una representació dels vins amb Denominació d’Origen del 90%.

En aquest cas, és important destacar les grans puntuacions que aconsegueixen any rere any els vins catalans. Sense anar més lluny, en aquesta edició 2021, el 89% del total de vins puntuats se situen per sobre dels 9 punts; i per sobre dels 9,5 punts, puntuació a partir de la qual es consideren més que excel·lents, es troba el 45% dels vins catalans que apareixen en aquesta nova edició de La Guia.

En el cas de La Guia, les varietats tradicionals i autòctones són les úniques que es valoren però, què hi ha de les diferents tipologies de vi? Els negres i els blancs suporten el pes més important, amb un 38% i un 29% respectivament, mentre que els rosats suposen un 6,3% del total de vins. La resta són escumosos, dolços, rancis i vins brisats.

Una altra dada interessant que es pot extreure d’aquesta nova edició de La Guia és la que fa referència al tipus d’agricultura que practiquen els nostres cellers, i cal destacar que més de la meitat dels vins puntuats, concretament el 53%, són fruit de l’agricultura ecològica. Possiblement un clar indicador de per on aniran les coses en els propers anys a casa nostra.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies