Diumenge, 19 de gener del 2025

Nou pobles s’uneixen per a modernitzar el cicle de l’aigua amb 10 MEUR dels Next Generation

La proposta, nascuda d'Aigües de Tortosa, inclou una digitalització de tota la xarxa i un 'Street View' del clavegueram, per millorar l'eficiència i l'estalvi del recurs

|

- Publicitat -

Tortosa, Morella (els Ports, Castelló) i Alcanyís (Baix Aragó, Terol) lideren el PERTE (projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica) que s’ha presentat juntament amb Mont-roig del Camp (Baix Camp), Deltebre, Aldover i Paüls (Baix Ebre), Móra la Nova (Ribera d’Ebre) i Rubielos de Mora (Gúdar-Javalambre, Terol). És una proposta de modernització i digitalització de tot el cicle de l’aigua, una inversió de 14,6 MEUR que pot aconseguir una subvenció de més de 10 MEUR dels Next Generation. Els pobles més petits opten a ajuts de fins al 85% del finançament. La proposta, nascuda d’Aigües de Tortosa, inclou una digitalització de tota la xarxa i un ‘Street View’ del clavegueram, per millorar l’eficiència i l’estalvi del recurs.

El projecte es va presentar el passat 10 de febrer, en una de les convocatòries de l’Estat anunciada per ordre ministerial el 30 de setembre. L’empresa Aigües de Tortosa va iniciar el projecte, pensat per a ciutats de més de 20.000 habitants, però es van adonar que podia obrir a més municipis. Ho van proposar primer en l’àmbit del Consorci dels Tres Reis, en el qual es treballa principalment en actuacions turístiques amb el Maestrat i el Matarranya (territoris veïns del País Valencià i Aragó), concretament amb Morella i Alcanyís.

Publicitat

Finalment, es va poder incloure més municipis petits “per anar més enllà”, i és que el PERTE permet demanar més finançament si el projecte inclou més de 5 poblacions i l’import de l’ajut no supera els 10 milions d’euros. Els nou municipis de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, Terol i Castelló engloben una xarxa de més de 52.000 abonats, entre una població de més de 82.000 habitants.

El projecte presentat conjuntament planteja la digitalització “transversal i integral” de tot el cicle urbà de l’aigua, una proposta que permet “avançar en el concepte d’Smart City” a la vegada que millorarà les condicions de vida dels ciutadans i farà els municipis “més eficients i intel·ligents”, com ha destacat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

Les accions previstes transformaran la xarxa d’aigua i la milloraran amb innovació tecnològica que permetrà racionalitzar l’ús de l’aigua. Es tracta de digitalitzar punts de captació i comptadors (telelectura), incloure sistemes de mesurament de fluxos i d’abastament, monitoratge de la pressió i detecció de fuites, un sistema de sanejament i depuració així com controls dels abocaments, una estació meteorològica local o un programari que oferirà dades en obert a través d’un Observatori de l’Aigua.

El resultat previst inclou l’estalvi global de l’aigua, una gestió més eficient, detecció de més fuites, reduir el consum mitjà per usuari i incrementar el nombre d’avisos per ús excessiu i inadequat, augmentar les accions correctives per inundacions urbanes o detectar més taponaments al sistema de depuració. També es podran evitar molts abocaments d’aigües residuals al medi ambient i incrementar l’eficiència energètica del sistema.

El gerent d’Aigües de Tortosa, Honori Royo, ha dit que l’estalvi en el consum mitjà per usuari variarà a cada municipi, però ha apuntat que només amb la instal·lació de comptadors intel·ligents, és a dir, de “passar d’una lectura de consum cada 90 dies a tenir la real de cada dia”, la reducció “d’aigua perduda o no renovada” és, com a mínim, del 20% en els habitatges privats i en els sectors.

Vuit dels nou alcaldes dels municipis de l’Ebre, Terol o Castelló units en el PERTE per la modernització del cicle de l’aigua i la gestió del recurs, al pati dels llimoners del Museu de Tortosa

Un Street View de les clavegueres

A més de tota la planificació i consultoria, la digitalització i el programari lliure de dades obertes, el projecte també inclou un mapa molt precís del clavegueram de cadascun dels nou municipis, una mena “d’Street View” de la xarxa de clavegueres, fet amb càmeres 360 graus, que permet saber quin és l’estat exacte de la xarxa. Amb les càmeres s’anirà actualitzant aquest mapa cada vegada que es faci una modificació o una reforma. “Sabrem pendents, si quan plou hi ha problemes perquè s’aboca massa aigua als barrancs, i molts altres aspectes, així com detalls de tots els sobreeixidors”, un requeriment europeu segons ha detallat Royo.

70% de finançament europeu

De mitjana, la subvenció que podran rebre els nou municipis dels fons europeus per desplegar aquestes accions és del 71%, uns 10,3 milions dels 14,6 pressupostats. Els percentatges variaran segons la demografia de cada poble i ciutat. Tortosa pot rebre fins al 66% del cost i els pobles més petits poden tenir ajuts de fins al 85% del cost. Hi ha un termini de sis mesos per a la resolució del PERTE i si s’adjudica s’executarà en 24 mesos. L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha apuntat que es podria començar a implementar enguany i completar-la a la tardor del 2025. Cada municipi haurà de licitar la implementació de forma individual.

Junts, més forts

Roigé ha remarcat que la proposta conjunta aconsegueix que el projecte “sigui més fort” i tingui més possibilitats de ser acceptat, una “fortalesa” que també ha remarcat l’alcalde d’Alcanyís, Ignacio Urquizu, que ha defensat que les societats avancen “cap a la digitalització i la sostenibilitat”, els dos elements que reuneix el PERTE. “Modernitzarem les xarxes d’aigua i millorarem l’eficiència del consum i és molt important”, ha defensat. “També té externalitats destacades perquè la tecnologia tindrà més usos que la de la gestió de l’aigua”, ha afegit.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollès, també ha pres la paraula en la presentació de la iniciativa al Museu de Tortosa aquest dilluns. Ha coincidit amb Urquizu en què “és una oportunitat única” i que la suma de sinergies “multiplica” les seves opcions. A Morella també compten, com a Tortosa, amb la telelectura als comptadors, que farà un salt notable amb la nova tecnologia proposada. El PERTE “enfortirà” el servei, segons Ripollès, qui ha conclòs que la unió de nou municipis “fa singular” aquesta iniciativa.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: territorirural.cat/nou-pobles-suneixen-per-a-modernitzar-el-cicle-de-laigua-amb-10-meur-dels-next-generation/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Info to that Topic: territorirural.cat/nou-pobles-suneixen-per-a-modernitzar-el-cicle-de-laigua-amb-10-meur-dels-next-generation/ […]

Comments are closed.