Dissabte, 18 de gener del 2025

Neix el primer poll de trencalòs de la temporada al Centre de Fauna de Vallcalent

|

- Publicitat -

El primer poll de trencalòs (Gypaetus barbatus) de la temporada criat en captivitat a Catalunya ha nascut aquest dimarts al Centre de Fauna de Vallcalent (Segrià), dins d’un programa internacional de conservació d’espècies amenaçades en què la Generalitat col·labora des del 2005. Es tracta del primer dels cinc exemplars que està previst que neixin enguany al centre i pertany a la parella formada per Joseph i M. Antoniette, que el va pondre el passat 31 de desembre. Des d’aleshores, ha estat incubat artificialment per a un òptim seguiment de les condicions necessàries per a la seva correcta evolució. Cal destacar, a més, que és el primer ou que prospera dels tres que ha post la parella aquest any.

Diversos tècnics del centre han participat en la vigilància permanent d’aquest poll durant tot el procés d’incubació, així com també en el seu naixement. Durant la primera setmana, el personal de l’espai l’alimentarà manualment, i després l’adoptarà algun dels exemplars o parelles existents. Segurament serà el Kazajo, un mascle nascut en captivitat al centre, impromptat per l’home. Això vol dir que és un trencalòs que se sent humà, perquè no va ser adoptat per la seva espècie de petit i el vincle amb el personal cuidador es va fer més fort. A més, es dona la circumstància que és especialment hàbil a l’hora d’incubar i criar polls, de manera que és un candidat idoni per a la criança del nou pollet.

Publicitat

 

En total, durant el cicle reproductor 2019-2020, les tres parelles reproductores de trencalòs que habiten al Centre de Fauna de Vallcalent han post fins al moment vuit ous. D’aquests, dos són infèrtils, cinc han resultat fèrtils, i un altre encara està al niu i no s’ha pogut comprovar. Mentre, a la temporada anterior es van obtenir nou ous, dels quals van néixer quatre polls. Tot ells van poder ser alliberats; concretament dos a Andalusia, un al Maestrat i un altre a Parc Natural regional de Grands Causses, a França.

 

Paral·lelament el centre va participar en la incubació i criança de dos ous més provinents de Còrsega i traslladats a Vallcalent en una incubadora portàtil en menys de 24 hores. Un cop arribats a les instal·lacions lleidatanes, van ser incubats de forma artificial fins al moment del seu naixement. Llavors van ser criats durant els primers dies al centre per després ser traslladats al Centre de Cria de Guadalentin, on van acabar de ser criats per dues parelles adoptives. Els dos exemplars han estat incorporats a l’estoc reproductiu captiu de l’espècie.

 

En total, des de l’inici del programa de cria en captivitat, han nascut 36 polls a Vallcalent, 24 dels quals s’han alliberat a la natura i 12 s’han integrat al programa de cria. Pel que fa a l’altre centre de fauna de la Generalitat que participa al programa internacional de cria en captivitat, el Centre de Fauna de Torreferrussa, l’única parella existent ha post dos ous: un infèrtil, i un que encara roman al niu.

Pla general del poll de trencalòs que ha nascut al Centre de Fauna de Vallcalent. imatge facilitada pel Departament de Territori i Sostenibilitat el 13 de febrer de 2020 (Horitzontal).

Un programa internacional

 

La Generalitat participa al programa de conservació d’espècies amenaçades (EEP) de trencalòs des de l’any 2005, mitjançant un conveni de col·laboració signat el 2003 amb la VCF. En aquest sentit, integra, amb el Centre de Fauna de Vallcalent, i el Centre de Fauna de Torreferrussa, la xarxa internacional de cria en captivitat de l’espècie amb la finalitat de produir exemplars per a la seva reintroducció en zones escollides per la fundació i el programa d’espècies amenaçades. Actualment la VCF s’encarrega de la direcció tècnica del projecte de cria, amb el suport de personal del Departament de Territori i Sostenibilitat i de Forestal Catalana.

 

Una de les espècies més amenaçades d’Europa

 

El trencalòs és una de les espècies més amenaçades d’Europa. A Catalunya, cap a començaments del segle XX, l’espècie era present als Pirineus i als Ports de Tortosa però de seguida va desaparèixer d’aquest últim indret i va començar una regressió en sentit est-oest als Pirineus. A principis dels anys 80, la població era només d’unes cinc o sis parelles distribuïdes per les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà.

 

Posteriorment, va començar a presentar signes de recuperació, i va arribar als 84 adults l’any 2013, distribuïts en 42 territoris a les comarques de la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Noguera, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. Els principals factors que van comportar la seva greu regressió van ser la utilització de verins, la caça, l’electrocució i l’espoli dels nius. La seva delicada situació, que es manté a l’actualitat, va comportar la seva inclusió dins l’annex I de la Directiva comunitària 79/409/CEE d’aus

 

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

20 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: monrural.cat/2020/02/13/neix-el-primer-poll-de-trencalos-de-la-temporada-al-centre-de-fauna-de-vallcalent/ […]

  2. … [Trackback]

    […] There you will find 76080 additional Info to that Topic: monrural.cat/2020/02/13/neix-el-primer-poll-de-trencalos-de-la-temporada-al-centre-de-fauna-de-vallcalent/ […]

  3. … [Trackback]

    […] Here you will find 33213 additional Information on that Topic: territorirural.cat/neix-el-primer-poll-de-trencalos-de-la-temporada-al-centre-de-fauna-de-vallcalent/ […]

  4. … [Trackback]

    […] Here you will find 9407 additional Info to that Topic: territorirural.cat/neix-el-primer-poll-de-trencalos-de-la-temporada-al-centre-de-fauna-de-vallcalent/ […]

Comments are closed.