Dissabte, 18 de gener del 2025

Masella lamenta perdre el Nadal amb el confinament després d’haver acordat obrir passat la Puríssima

|

- Publicitat -
Masella (Cerdanya) ha alertat aquest dijous sobre l’impacte econòmic que té per al sector el confinament perimetral de la comarca, el qual s’allargarà, com a mínim, fins al dia de Reis. El seu director, Sergi Tarrés, ha lamentat que ara hagin de pagar les “conseqüències” quan totes les estacions d’esquí catalanes van acordar obrir el 14 de desembre per frenar la mobilitat al Pirineu durant el pont de la Puríssima. Per la seva banda, treballadors vinculats al sector de la neu, com ara les escoles d’esquí, han assegurat que les noves restriccions els aboquen “a la ruina” i han criticat que les ajudes anunciades pel Govern només han tingut en compte dues setmanes de tancament i no la facturació real d’aquest període, que equival a tres mesos.

Tarrés ha explicat que les perspectives de cara a les festes de Nadal són “dolentes” i que desconeixen “qui podrà venir” a esquiar i com tancaran aquest període, molt important en termes de facturació dins la temporada d’hivern. Per aquest motiu, ha demanat ajudes pel sector, tenint en compte que aquests primers dos dies de confinament perimetral ja s’ha notat “clarament” una menor afluència de visitants a l’estació.

Mentre, el director de l’escola d’esquí de la Molina, Eddy Breitfuss, ha explicat que aquestes restriccions se sumen al fet que la temporada passada s’acabés un mes abans de l’habitual, amb la qual cosa assegura que han estat vuit mesos sense poder facturar. En aquest sentit, ha lamentat: “De la nit al dia se n’ha anat tot en orris” i ha dit que molts turistes han decidit marxar “precipitadament”.

Publicitat

Breitfuss també ha detallat que ara per ara només hi ha dos professors treballant “una hora o dos al dia” i que en té vuit en actiu quan, en un any normal, n’hi hauria prop de mig centenar. En el seu cas, els mestres són fixes discontinus i molts d’ells no s’han pogut incorporar. A més, ha afirmat que tenen més pèrdues que beneficis i que aquesta situació els aboca al tancament. Finalment, considera que aquest sector ha quedat “oblidat” quan està patint una crisi sense precedents.

Per la seva banda, el director de l’empresa de guies de muntanya Altitud Extrem, Xavi Fanlo, defineix aquesta temporada com una “muntanya russa”, fent referència a l’impacte que tenen les diverses mesures que s’han anat adoptant en les darreres setmanes. Així, tot i estar en dues ocasions a punt per aixecar els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), finalment no ho ha pogut fer i aquests afecten a sis treballadors. A més, hi ha vuit més que estaven pendents de contractació i ara només en té dos en actiu.

Fanlo assegura que tot i no tenir un volum de reserves “excepcional”, les perspectives eren bones de cara a Nadal. En aquest sentit, ha dit que els clients tenien “moltes ganes” de poder fer activitats i ha destacat els beneficis que tenen aquestes, tant per la salut com per “distreure” les persones de la situació actual. A més, ha lamentat que, en canvi, es permetin les activitats comercials en grans nuclis tot i registrar aglomeracions. Finalment, ha alertat que les ajudes del Govern no han tingut en compte que aquest període equival a tres mesos de facturació anual, ja que, afegeix, l’economia d’aquestes zones de muntanya és molt “estacional”.

D’altra banda, les estacions de nòrdic cerdanes de Lles i Aransa han decidit tancar pel confinament perimetral de la Cerdanya. En el cas de Guils Fontanera, continua oberta només per fer raquetes. Mentre, Masella també ha anunciat que tancarà aquest 25 de desembre i que tornarà a obrir per Sant Esteve.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.