Llívia aposta per recuperar els noms antics de les cases per evitar que, amb el pas dels anys, la gent se n’acabi oblidant. La iniciativa va sorgir en una reunió del consistori amb el teixit empresarial de la població per tirar endavant mesures per fer front a la crisi econòmica derivada de la pandèmia. De moment, aquesta setmana s’acabaran de col·locar les primeres 25 plaques, xifra que es podria doblar tenint en compte la bona acollida que ha tingut la proposta entre els veïns, que són els que ho han de demanar a l’ajuntament. Un cop instal·lades, la idea és impulsar diversos itineraris que recorrin els diferents carrers del municipi per, d’aquesta manera, també donar a conèixer aquests noms entre els visitants.
Ca l’Estorc, Cal Blanqueret, Cal Granat, Cal Capità o Ca la Petronil·la; així s’hi referien els veïns de Llívia a alguns dels habitatges del municipi o a les famílies que hi vivien. “La meva àvia té claríssim com es diuen les cases, la meva mare una mica menys i jo una mica menys”, explica el tinent d’alcalde de Promoció Econòmica de Llívia, Roger Alzina, que aquests dies s’encarrega amb la brigada d’anar col·locant les plaques que rememoren la seva nomenclatura. Així, creu que la iniciativa arriba en un moment “molt oportú” per evitar que en un futur “aquests noms es perdin per sempre”.
Tot i que la majoria de les plaques es troben en cases situades al centre històric de la localitat, també n’hi ha en altres punts del poble i dels nuclis agregats de Gorguja i Cereja. Alzina creu que el fet que ja se’n pugui veure algunes de col·locades provocarà un “efecte crida” entre els veïns per anar a demanar la seva a l’ajuntament. De fet, creu que ompliran la llista d’espera i es tornarà a fer una nova comanda. L’actuació té un cost modest pel consistori que, d’aquesta manera, contribueix a donar un “valor sentimental i històric” a aquestes cases, segons explica el tinent d’alcalde.