Divendres, 22 de novembre del 2024

Els làctics contra el càncer de còlon i recte

|

- Publicitat -

Beure llet per prevenir el càncer de còlon o recte. Després d’analitzar 29 articles que contemplen 22.000 casos, investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, IISPV i Ciberobn ratifiquen la relació entre el consum de lactis i un menor risc de patir càncer colorectal. Concretament, han conclòs que, en comparació a un consum baix, el consum més elevat de llet i formatge s’associa a una disminució del 20% del risc de desenvolupar aquest tipus de càncer. En canvi, no s’ha detectat increment o disminució del risc arran del consum de iogurt i llet fermentada.

Per tipus de productes, en el cas de la llet, un consum alt s’ha associat a un 18% menys de risc de desenvolupar càncer colorectal en qualsevol de les localitzacions anatòmiques, incloent-hi el còlon i el recte. A més, s’ha comprovat que els consumidors que més llet desnatada prenen tenen menys risc de desenvolupar càncer de còlon i que el consum de formatge està lligat amb un menor risc de desenvolupar càncer de còlon proximal. Pel que fa a la quantitat de contingut en greix de la llet, no s’ha detectat que estigui relacionat amb un increment del risc de patir càncer colorectal.

Publicitat

Pels investigadors, el calci contingut en els lactis és un dels principals responsables d’aquest efecte. De fet, s’ha suggerit que el calci podria exercir efectes antitumorals mitjançant diferents mecanismes. Els làctics són els productes que més calci aporten a la dieta, però també tenen altres components positius com l’àcid butíric, la lactoferrina, l’àcid linoleic conjugat i la vitamina D, pel que els lactis fortificats també podrien tenir un efecte protector.

Un dels càncers més comuns

L’any 2016, hi va haver 1,7 milions de casos incidents de càncer de còlon i recte, amb més de 830.000 morts a escala mundial. En els 15 anys vinents, es preveu que els casos augmentin un 60% i causin 1,1 milions de morts. El darrer informe liderat per l’organisme internacional World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research ha conclòs que el consum de lactis s’associa de forma robusta amb una disminució del risc de desenvolupar càncer colorectal. Tot i això, encara no s’ha pogut precisar el risc de patir aquest tipus de càncer en relació als subtipus de lactis o el seu contingut de greix.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

13 COMMENTS

Comments are closed.