Dimecres, 22 de gener del 2025

Aprovada la Llei d’Espais Agraris

|

- Publicitat -

Set mesos després d’iniciar la seva tramitació, el Parlament de Catalunya aprova la Llei d’Espais agraris. La iniciativa, engegada per la consellera Serret la darrera legislatura i que va quedar aturada arran de l’aplicació del 155, defineix els espais agraris i ofereix eines per a la seva preservació, amb l’objectiu d’assegurar la màxima capacitat productiva del país. En aquest sentit, posa l’accent en la sobirania alimentària de Catalunya, ja que, malgrat que segons les dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació serà necessari augmentar un 50% la producció d’aliments abans de 2050, 46.863 hectàrees de superfície agrària útil han quedat abandonades entre 2005 i 2016, és a dir, el 4% de les terres agràries del nostre territori.

Per aconseguir aquesta fita, el text preveu el desenvolupament d’un registre de finques en desús o abandonades per posar-les a disposició del sector. L’eina ha de fer de mitjancera entre propietaris i agricultors amb l’objectiu de facilitar l’accés a la terra en règim de lloguer. En aquest sentit, es prioritzarà l’accés a les parcel·les a joves, dones, persones amb formació reglada en l’àmbit de l’agricultura i la ramaderia i entintats socials.

Publicitat

La inclusió de les parcel·les al registre és obligatòria, en el qual també s’hi incorporaran aquelles terres de les quals no se’n coneix el propietari, malgrat que en cap cas això suposarà perdre’n la propietat. “S’ha d’entendre que, de qualsevol manera, si la finca no es gestiona, d’aquí a 10 anys no existirà, ja que se l’haurà menjat la massa forestal”, explica Oriol Anson, director general de desenvolupament rural del DARP. “Hi ha un contrast enorme entre les escoles agràries, que són plenes, i les dificultats d’accés a la terra”, ha especificat Alba Balcells, cap de l’Oficina de Relacions Institucionals. A més a més, la norma preveu la recuperació d’edificis abandonats pel seu ús per activitats artesanal, tot i estar situats en espais rústics.

A banda del registre, la llei també preveu instruments de protecció de les terres agràries a través de plans territorials agraris específics, els quals seran consensuats per tots els actors del territori. “Si hi ha terres agràries, no es pot instal·lar qualsevol infraestructura. Que potser no podrem fer carreteres rectes? És possible. En tot cas, la decisió és del territori”, sentencia Anson.

“No hi ha aliments sense espais agraris. L’esdevenir de moltes generacions depèn de com enfrontem aquest repte”, ha destacat la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà. La consellera ha intervingut al debat per agrair la feina de tots els implicats, destacant el treball conjunt per redactar la llei, tant al costat de la societat civil com amb els altres grups Parlamentaris, qui han participat en la seva totalitat, amb excepció de les CUP i el PP.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

23 COMMENTS

Comments are closed.