Un equip de l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) treballa per registrar una nova varietat d’ametlla més productiva i resilient al canvi climàtic. Batejada com a ‘Divina’, s’ha obtingut a partir de la millora genètica clàssica d’anteriors varietats que actualment ja són presents al mercat. Entre les característiques d’aquest exemplar, el responsable del programa de millora de l’ametller de l’IRTA, Ignasi Batlle, en destaca la floració més tardana, la capacitat d’autofertilitzar-se, la qualitat del fruit i la resistència que ofereix davant condicions de sequera. Després de mig segle d’investigació, ara el projecte encara l’últim pas abans de comercialitzar la nova varietat, que podria tardar fins a vuit anys.
Ara per ara, l’IRTA té al mercat quatre varietats d’ametlla i compta amb una desena d’exemplars seleccionats, dels quals aposta per registrar-ne una nova varietat, que serà batejada com a ‘Divina’. La investigació es basa en la genètica clàssica, a través d’un mètode que pol·linitza una flor d’ametller amb dos parentals prèviament seleccionats, s’extreu la llavor i es germina. En darrer lloc, es planta en una finca experimental ubicada al Mas Bové de Constantí (Tarragonès) i se’n fa un seguiment per determinar-ne les qualitats. Cada any, l’organisme produeix unes 5.000 llavors però tan sols passen a ser seleccionades entre l’1 i el 2%.
Per evitar ser descartades pels investigadors, els nous ametllers han de complir una sèrie de requisits; un dels factors determinants és mantenir la productivitat en condicions de sequera o de menor reg, un element clau en un context de canvi climàtic. D’aquesta manera, els ametllers de l’IRTA que superen les fases de selecció són aquells que produeixen un mínim de 1.500 quilos de gra per hectàrea i any. A la llista s’hi sumen altres elements, com ara la capacitat de les plantes de ser autocompatibles o la qualitat del fruit sec.
És el cas de la selecció ‘Divina’, amb què els investigadors han aconseguit retardar la floració fins a dos mesos, a principis d’abril. Amb aquest avenç, el responsable del programa de millora de l’ametller de l’IRTA, Ignasi Batlle, confia que es puguin evitar episodis de gelades que malmeten les flors i per tant, la collita d’aquest conreu. En aquests moments, el projecte es troba en la seva darrera fase, la de registre, que podria allargar-se tres anys. Segons l’IRTA, caldrà esperar entre set i vuit anys perquè pugui ser comercialitzada i utilitzada pels pagesos de la zona.
Abans de ser registrada, queden pendents altres proves d’adaptabilitat d’aquest exemplar d’ametller ‘Divina’ més enllà dels terrenys de Mas Bové, en altres condicions climatològiques. Així, s’ha iniciat la plantació i seguiment d’aquesta selecció en altres finques on habitualment es cultiva aquest conreu, com és el cas de la Vall de l’Ebre, Castella la Manxa, Andalusia, Extremadura i la zona de Llevant.
La qualitat de les ametlles, mirada amb lupa
Pel que fa a la qualitat del fruit sec, ja s’han posat en marxa els tastos de consumidors i els panells entrenats per determinar tant la qualitat com la rebuda que podria tenir aquesta nova ametlla entre els potencials compradors. En el cas dels tastos de consumidors, els participants han de puntuar les diferents mostres proporcionades a cegues, mentre que els membres del panell entrenats han d’avaluar les ametlles mitjançant una escala de valors estandarditzada.
Tot plegat, permet detectar possibles defectes en els fruits i alhora, testejar la resposta dels futurs clients davant el nou producte, tal com ha apuntat la investigadora postdoctoral en fruits secs Leontina Lipan. “Treballem per als pagesos, però pensant en els consumidors. La part agronòmica va dirigida al pagès i la part de qualitat al consumidor, al final es beneficien els dos, és una simbiosi”, ha remarcat Batlle a l’ACN.