Divendres, 22 de novembre del 2024

Les restriccions per la covid-19 deixen menys compradors als mercats de carrer però els paradistes celebren poder vendre

|

- Publicitat -

Les noves restriccions de mobilitat el cap de setmana han fet que l’afluència de compradors als mercats de carrer que tenen lloc els dissabtes i diumenges hagi estat menor. Els paradistes però, celebren que aquests es mantinguin oberts i que no s’hagi optat per suspendre’ls, com ja va passar en molts casos el passat mes de març. Fins i tot, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha demanat als alcaldes del país que mantinguin aquests espais de venda d’aliments frescos, ja que són una “necessitat” per no trencar la cadena alimentària. Un dels mercats que aquest dissabte ha obert amb normalitat ha estat el de Barris Nord de Lleida. Per contra, la població veïna de Torrefarrera (Segrià), ha decidit suspendre el dels diumenges.

Els paradistes, en especial els que es dediquen a la venda de productes frescos, coincideixen amb Jordà en demanar als municipis que mantinguin els mercats setmanals oberts tot i les noves restriccions decretades pel Govern. De fet, veuen com un “greuge comparatiu” que les grans cadenes de supermercats hagin funcionat amb normalitat durant tota la pandèmia mentre alguns mercats han estat suspesos. A més, el paradista Josep Segura explica que és “molt millor” comprar al mercat ja que considera les mesures de seguretat es respecten més, i la Maria Carme Camins defensa que hi ha moltes famílies de pagès que en depenen de manera directa i afegeix que no es tracta d’un “luxe” sinó d’un sector essencial. “És la nostra forma de guanyar-nos la vida”, remarca el paradista Andreu Aragonés.

Publicitat

 

De fet, amb l’entrada en vigor de les noves restriccions anunciades pel Govern alguns paradistes d’aliments frescos temien que els ajuntaments decidissin suspendre de nou els mercats de carrer, com ja va passar al març. Per aquest motiu, celebren que ajuntaments com el de Lleida hagi decidit mantenir-lo amb les mateixes mesures de seguretat que ja s’apliquen des de fa mesos, com són la limitació de l’aforament a un 30% o perimetrar el recinte diferenciant la zona d’alimentació de la de roba i complements. “Em sembla perfectíssim perquè sentim que la Paeria recolza la nostra feina”, explica Andreu Aragonés.

 

Pel que fa el primer dissabte de mercat amb les noves restriccions, alguns venedors han dit que l’afluència de compradors ha estat lleugerament menor a la d’altres caps de setmana. En el cas de Lleida però, expliquen que la gran majoria dels clients són veïns de la ciutat. Així mateix, els venedors també han notat des de fa uns mesos que el nombre de compradors es manté constant al llarg de la jornada i que ja no es generen concentracions de gent a mig matí.

 

Per contra però, els mateixos paradistes critiquen que alguns municipis hagin optat per suspendre de nou els mercats setmanals mentre duri el confinament municipal el cap de setmana. És el cas del mercat dels diumenges de Torrefarrera, al Segrià. Aquest mercat, situat al costat de l’autovia A-2, compta amb més de 250 parades i cada setmana atreu milers de persones de poblacions veïnes, motiu pel qual el consistori considera que “no té sentit obrir un mercat de les dimensions del de Torrefarrera només per als compradors locals”.

 

“Ens l’han cancel·lat i per tant demà no fem res”, ha dit Andreu Aragonés, que fins fa pocs dies estava convençut que les administracions buscarien la manera de poder celebrar aquests mercats malgrat la situació actual. Aquesta decisió també afecta de manera directa el Josep Segura, que tot i no vendre directament a aquest mercat, sí distribueix productes a d’altres paradistes. “Tenia 600 cols venudes però totes les comandes s’han cancel·lat i ara he de buscar maneres de treure aquest gènere”, lamenta.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies