Divendres, 22 de novembre del 2024

Les oques i les gallines tenen més risc d’infectar-se amb la soca H5N8 de grip aviària, segons l’IRTA

|

- Publicitat -
Les oques i les gallines tenen més risc d’infectar-se amb la soca H5N8 de grip aviària, de la que es va detectar un cas la setmana passada a l’Estat, segons ha informat l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA). En les darreres setmanes s’han detectat diversos casos d’infecció d’aquesta soca en aus de diferents països europeus i a l’Estat s’ha confirmat un cas en un falcó pelegrí trobat amb signes neurològics greus a la Reserva Natural dels Aiguamolls de Santoña i Noja, a Cantàbria. Una de les recerques impulsades ha revelat que les races catalanes de pollastre com la Prat, Ametller o Penedesenca són “força susceptibles” a la infecció per aquesta soca.
El grup de recerca de virus aviaris del Centre de Recerca i Sanitat Animal (CReSA) de l’IRTA ha avaluat la susceptibilitat de tres aus recurrents a aquesta soca de grip aviària. Un dels estudis, publicat a ‘Avian Pathology’, revela que les oques són molt propenses a infectar-se amb el virus, en concret més amb aquesta soca H5N( que no amb la clàssica H7N1, que data del 1999. L’investigador predoctoral de l’IRTA-CReSA Albert Perlas ha exlxicat que les oques excreten el virus a través dels seus excrements o per via oral i tenen un paper important en la vigilància epidemiològica de la malaltia “perquè sovint es troben en la interfase de contacte entre aus salvatges i aus domèstiques”.

En una altra recerca, publicada a ‘Veterinary research’, els investigadors han demostrat que les races de pollastre Castellana Negra, Euskal Oiloa i Empordanesa es poden infectar amb les dues soques però són més resistents i no afecta a tants indidivuds. En canvi, les races catalanes com la Prat, Ametller o Penedesenca són força susceptibles a infectar-se amb la soca H5N8. Pel que fa a les explotacions avícoles intensives, els broilers són força susceptible a les dues soques.

Els investigadors també han avaluat la susceptibilitat a infectar-se amb aquestes dues soques de virus dels coloms urbans i locals. En un estudi publicat a ‘Avian Pathology’ han conclòs es conclou que són poc susceptibles tant a la H5N8 del virus com a la H7N1. Tampoc són portadors asimptomàtics ni dispersadors, perquè excreten el virus amb baixes quantitats.

Publicitat

Des de l’IRTA han apuntat que l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) va alertat al juliol de diversos casos de grip aviària al sud de Rússia i el Kazajistà. Des de l’agost, la migració d’aus cap a zones més càlides ha provocat l’aparició de casos als Països Baixos, Suècia, Bèlgica, Alemanya, Regne Unit, Dinamarca, Irlanda, França, Croàcia, Polònia, Itàlia, Àustria i darrerament a Espanya. La majoria han estat en aus silvestres però des del 20 d´octubre fins el 26 de novembre hi ha hagut 31 brots en granges de diferents països que han obligat a sacrificar milers d’aus.

Ha recordat també que aquesta ja va causar un brot important entre el 2016 i el 2017 i per això ha fet una crida a “reforçar i millorar les mesures de bioseguretat en les granges”.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

  1. … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: territorirural.cat/les-oques-i-les-gallines-tenen-mes-risc-dinfectar-se-amb-la-soca-h5n8-de-grip-aviaria-segons-lirta/ […]

Comments are closed.