Divendres, 22 de novembre del 2024

Les excavacions en un jaciment de Subirats treuen a la llum restes de cocodril i rinoceront de fa 16 milions d’anys

|

- Publicitat -

Les excavacions paleontològiques al jaciment dels Casots, a Subirats (Alt Penedès), han posat al descobert restes de cocodril i rinoceront de fa 16 milions d’anys. També s’ha localitzat el crani d’un felí primitiu “únic a Europa”, explica l’investigador de l’Institut Català de Paleontologia i codirector del jaciment, Isaac Casanovas. Després que el 2019 s’excavés per primera vegada a l’indret després de quasi tres dècades, la pandèmia va obligar a ajornar els treballs l’any passat, que aquest 2021 s’han pogut reprendre. L’equip encarregat dels treballs confia a poder extreure les restes localitzades durant aquesta campanya.

El jaciment dels Casots va ser el primer declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. l’any 1995. Data de fa uns 16 milions d’anys i és un dels principals jaciments d’aquesta edat que hi ha a tota Europa. Situat a tocar del Castell de Subirats, va ser excavat a principis de la dècada de 1990. “Aquesta zona era molt humida on hi vivien animals, entre ells cocodrils, cérvols, el que coneixem com a gos-ós o, fins i tot rinoceronts”, explica el codirector del jaciment, l’investigador Isaac Casanovas. “És una zona molt rica, després que s’extingissin els dinosaures, aquí trobem els primers mamífers que van existir”, aprofundeix el també codirector Joan Madurell.

Publicitat

 

El jaciment va ser descobert el 1989, però només s’hi va excavar durant quatre campanyes. El 2019, un equip de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont va reprendre la recerca al jaciment, però la pandèmia va obligar a ajornar-los l’any passat. Aquesta setmana s’han représ els treballs, que compten amb un equip format per 20 persones i que duraran uns 15 dies.

 

“El 2019 pràcticament només vam poder netejar i ha estat aquest any que hem pogut començar a excavar, però hi ha feina per dècades”, explica Madurell. Tot i que només s’ha excavat una part molt petita del jaciment, s’han descrit més de 40 espècies d’animals diferents, incloent-hi diverses espècies noves. Entre les troballes que ja són visibles, Casanovas destaca l’esquelet d’un cocodril, ossos de diversos exemplars de rinoceront i un crani felí primitiu “únic a Europa”.

 

La intenció, explica Casanovas, és extreure l’esquelet de cocodril i els ossos de rinoceront trobats al llarg d’aquesta campanya. D’aquí es traslladaran al laboratori, on s’estudiaran amb més profunditat. El que veu més complicat són els ossos d’elefant que també s’han localitzat, ja que es troben a més profunditat. “Molt probablement s’hauran de deixar per l’any que ve”, diu.

 

150 persones visiten l’indret

 

Aquest diumenge, amb la voluntat de difondre el patrimoni, l’Ajuntament de Subirats ha organitzat una jornada de portes obertes al jaciment, en la qual hi ha participat 150 persones. “Volem que la gent conegui la importància que té”, ha justificat l’alcalde, Pere Pons, tot recordant que es tracta d’una zona “rica en jaciments”. I és que a pocs metres del jaciment se situa el poblat Iber del Puig del Cocodril, on hi ha la muralla ibèrica millor conservada del Penedès.

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies