L’equip de govern de Roda de Ter (Osona), format per ERC i Junts per Roda, ha donat a conèixer el Pla d’Actuació Municipal amb les línies d’acció fins al 2023. En l’àmbit econòmic, faran una diagnosi i establiran accions per dinamitzar l’economia i, en l’àmbit social, impulsaran un Pla inclusiu amb polítiques per a la promoció de les persones i la cohesió, entre d’altres accions. El document és fruit del treball de reflexió i negociació dels dos socis després que el juliol passat prosperés la moció de censura contra el llavors alcalde, l’independent Albert Serra (IPR). El republicà Roger Corominas va passar a ser el batlle. La moció va estar liderada pels republicans, amb 5 regidors, amb el suport de dos dels tres edils de Junts per Roda.
En un comunicat, ERC i Junts per Roda recorden que el dia de la moció del 8 de juliol del 2020 ja van comprometre’s a elaborar un Pla d’Actuació Municipal (PAM) que recollís les accions de govern fins a finals de legislatura. I afirmen que el document és “fruit del debat, la reflexió i la negociació entre les dues formacions a partir dels seus programes electorals” alhora que el qualifiquen de “realista” i “ambiciós”.
Precisament aquesta setmana que està previst que s’aprovi el pressupost del 2021 que superarà els 4,9 milions d’euros (MEUR) i que inclou les accions del PAM. Concretament, ascendeix a 4.968.176 euros. La xifra total representa un 4% més que el pressupost de l’any anterior que va ser de 4.762.820 euros.
El document consta de nou pàgines on es desglossen 19 apartats prioritaris. Entre els àmbits a abordar, destaca fer una diagnosi sobre la situació actual del municipi on es recolliran les “necessitats” i es crearà un full de ruta per dinamitzar l’economia. I en l’àmbit de promoció econòmica, es posarà en marxa una aplicació mòbil amb informació i notícies per potenciar la comunicació entre comercials i ciutadania així com una base de dades dels comerços i empreses. També es vol donar suport a l’emprenedoria amb avantatges fiscals i subvencions.
El pla també inclou actuacions per fomentar el turisme cultural de qualitat – vinculat a L’Esquerda, la Fundació Miquel Martí i Pol, les figures d’Emili Teixidor, Bac de Roda- i es crearan paquets turístics per potenciar l’oferta de Roda (rutes, museus, cases de turisme i hostals, restauració, gastronomia, natura, salut).
Reforçar l’atenció a col·lectius vulnerables
En l’àmbit social, redactaran un Pla Inclusiu amb polítiques i accions de promoció a les persones i cohesió social. Així mateix, es vol potenciar l’accés al mercat laboral a persones amb més dificultats d’inserció i reforçar l’atenció social per als col·lectius més vulnerables. També es comprometen a establir noves bonificacions per millorar la progressivitat fiscal i buscar un nou emplaçament per al Banc dels Aliments.
En plena pandèmia de covid-19, es comprometen a seguir treballant per fer-hi front amb els recursos locals i vetllar per la seguretat dels treballadors i usuaris dels serveis municipals alhora que preveuen impulsar un Pla Municipal de Salut.
Diagnosi d’habitatges buits i debat sobre el desenvolupament de la Blava
Un altre dels punts destacats és l’elaboració d’una diagnosi sobre habitatges buits per redactar un pla d’intervenció alhora que es buscaran fórmules per fomentar el lloguer social i seguir treballant en les situacions d’ocupació d’habitatges.
I en matèria d’urbanisme, s’obrirà un debat sobre el futur de desenvolupament de la Blava (els terrenys de l’antiga fàbrica) amb tots els grups polítics i s’iniciaran les actuacions més urgents. També es crearà una taula de l’aigua per fixar les prioritats d’inversió i s’estudiarà la creació d’una nova zona verda al carrer Verge del Sòl del Pont. També s’iniciarà per fases la rehabilitació del carrer Verge del Sòl del Pont i s’estudiarà una possible nova zona verda a aquest indret.
En matèria de seguretat, es vol impulsar la figura dels agents cívics i s’estudiarà la possibilitat de contractar un nou vigilant municipal.
L’equip de govern també s’ha fixat altres accions prioritàries, com recuperar l’escola d’iniciació a les activitats esportives per a infants, de manera coordinada entre totes les entitats i clubs esportius. També es preveu redactar un Pla d’Acció Cultural Municipal per donar un nou impuls a la creació cultural amb tots els agents.
Per últim, es comprometen a treballar en la construcció de la república catalana, donant suport a les entitats i iniciatives populars que “promoguin i treballin per a la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la independència de Catalunya”.
Dos regidors del PDeCAT a l’equip de govern i el tercer, a l’oposició
La moció de censura va comportar que dos dels tres regidors del PDeCAT que van donar-hi suport – Joan Moreno i Marina Quintana- fossin expulsats del partit l’estiu passat. Els dos regidors, però, van impugnar la resolució municipal que els considerava no adscrits i el jutge va ordenar de forma cautelar acceptar la suspensió mentre no es resolgui el cas. A finals de l’any passat Joan Moreno va tornar a ser regidor de Junts per Roda i portaveu de la formació mentre que Marina Quintana fa només uns dies també va deixar de ser no adscrita en compliment de la mesura cautelar. L’altre regidor del partit, Albert Aguilar, que no va donar suport a la moció, continua a l’oposició.
Cal recordar que IpR amb 5 regidors governava amb el suport de Junts per Roda, que en té 3. El trencament del pacte, però, va fer-se efectiu quan el llavors alcalde, Albert Serra (IpR) va destituir el cap de llista de Junts per Roda Joan Moreno per “una pèrdua de confiança, deslleialtat, manca de dedicació i treball així com negligència en l’assumpció de les seves responsabilitats”. La moció de censura del juliol va comportar una nova etapa amb un nou equip de govern format per ERC (que havia aconseguit 5 regidors) i Junts per Roda (3).