Divendres, 22 de novembre del 2024

L’AMB invertirà 53,5 MEUR en un pioner centre de producció de biofertitzants i adobs a patir de residus orgànics

|

- Publicitat -
L’AMB invertirà 53,5 milions d’euros per reconvertir l’actual planta de transferència de residus de Viladecans (Baix Llobregat) en el Centre de Producció de Biofertitzants i Adobs (CEBA). Es tracta d’un equipament pioner a Europa que permetrà recuperar els nutrients presents en la fracció orgànica dels residus municipals per obtenir adobs i fertilitzants de qualitat i “a mida” de les necessitats dels pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat, el principal centre de producció d’aliments de l’àrea metropolitana. El CEBA tindrà una capacitat de tractament de 90.000 tones anuals de residus metropolitans. I donarà feina a unes 40 persones de forma directa. Les obres començaran el 2022 i la posada en marxa està prevista per dos anys després.
El CEBA serà una instal·lació bàsicament destinada a recuperar els nutrients de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM) en forma de recursos útils (adobs, fertilitzants i aigua) per a l’agricultura. També farà operacions de transvasament de la fracció resta i neteja viària. “El CEBA ens permetrà que deixem de parlar de residus i comencem a parlar de recursos. No ens podem permetre que els residus que generem a l’àrea metropolitana no esdevinguin un recurs”, ha destacat, Eloi Badia, vicepresident d’Ecologia de l’AMB, durant la presentació del projecte.

La matèria orgànica tractada s’aprofitarà com a recurs en forma d’adob, un element essencial per a les activitats agrícoles productives del Parc Agrari. Però el CEBA anirà un pas més enllà: serà capaç de generar adobs personalitzats per als diferents conreus, de manera que farà realitat el concepte “d’adob a la carta Km.0”, a través del diàleg constant, l’experimentació i l’aprenentatge compartit amb el sector.

Sobre el fet de produir adobs “a la carta”, Joan Miquel Trullolls, director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residusde l’AMB, ha explicat que ara el que es fa és crear un compost amb unes característiques determinades, i que el nou centre, aprofitant la seva proximitat amb el Parc Agrari del Baix Llobregat, permetrà “dissenyar processos per crear un adob en funció de les necessitats del terreny”.

Publicitat

L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, ha recordat que l’actual planta de transferència de residus de Viladecans ha generat molèsties puntuals a la pagesia de l’entorn i que amb la seva transformació passarà a ser “aliat” per transformar el Parc Agrari en un pol d’activitat econòmica.

La FORM es tractarà mitjançant un procés de digestió anaeròbica en què es produirà biogàs, a banda de l’esmena orgànica que s’utilitzarà per a l’adobat del Parc Agrari. El procés de valorització dels residus es realitzarà al centre de l’Agròpolis que té la UPC a Viladecans, on es duran a terme una part dels assajos experimentals relatius a aquesta valorització.

El biogàs es farà servir, en part, com a combustible en grups de cogeneració, que produiran energia elèctrica i energia tèrmica. L’energia tèrmica serà en forma de vapor de baixa pressió, que s’utilitzarà per satisfer les necessitats energètiques de la mateixa planta, i una part de l’energia elèctrica es destinarà als punts de recàrrega de vehicles elèctrics, que podran utilitzar-se per als vehicles dels serveis públics municipals. La resta de biogàs s’enriquirà i es purificarà per produir-ne biometà.
A banda de les energies verdes ja esmentades, la planta farà ús de l’energia fotovoltaica, amb una generació anual estimada de 350.000 kWh/any.

La planta també disposarà d’un laboratori i d’una zona de proves, on es treballarà per optimitzar el producte resultant, així com d’una aula ambiental, que promourà les visites a la planta i n’explicarà el funcionament i la implicació mediambiental en la gestió dels residus a través de l’estratègia d’economia verda i circular.

El CEBA també mitigarà l’impacte social i econòmic de la crisi, ja que serà capaç de generar llocs de treball de la denominada “ocupació verda”. L’AMB preveu que la instal·lació generi uns 40 llocs de treball directes. En aquest sentit, contribuirà a la inserció laboral de persones amb dificultats per accedir al mercat de treball, especialment dels col·lectius més vulnerables: joves, dones, aturats de llarga durada, famílies amb tots els seus membres a l’atur i persones amb discapacitat.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies