La Generalitat pagarà els costos de clausura i segellat de l’abocador de Solius, que els càlculs inicials -en espera del què concreti el projecte- se situen al voltant dels 3 MEUR. El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, assegura que no volen deixar els ajuntaments que integren el consorci “a l’estacada”. I com que l’agència també forma part de la mancomunitat que gestiona el dipòsit -en té el 50%- serà qui assumeixi aquesta despesa. Quedarà pendent, però, veure d’on surten els diners per fer el manteniment obligat per llei durant 30 anys un cop Solius es tanqui.
L’anar i venir de camions llançant escombraries a Solius s’acabarà en qüestió de dies, quan, en compliment de la sentència del TSJC que ordena tancar el dipòsit, i avalada també pel Suprem, la secretària d’Acció Climàtica signarà a mitjans de febrer el decret de clausura de l’abocador.
A l’última reunió del consorci de Solius, convocada d’urgència arran de l’anunci del tancament, tant l’ARC com els cinc ajuntaments de la mancomunitat (Llagostera, Calonge, Santa Cristina d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Platja d’Aro) ja van encarregar el projecte de clausura.
Serà aquest document, precisament, el que recollirà el cost de segellar el dipòsit. En espera de tenir-lo a mà, i saber la xifra definitiva, Isaac Peraire explica que els càlculs inicials indiquen que “podria arribar als 3 MEUR”. Qui assumirà aquesta quantitat serà la Generalitat. Ho farà a través de l’ARC, perquè tot i que Peraire ja va deixar clar que no compartia la gestió que durant tots aquests anys ha fet el consorci, com que l’Agència de Residus també n’és membre -en té el 50% de la representació- allò que no vol és deixar sols els municipis.
“Com a part del consorci de Solius, assumirem els costos de clausura i segellat pels compromisos adquirits, i per no deixar a l’estacada els ajuntaments que en formen part”, afirma Peraire. “L’Agència de Residus, com ja vam dir, està al costat del territori en tot allò que es troba al seu abast”, hi afegeix.
Una hipoteca de 30 anys
Les despeses, però, no acabaran aquí. Perquè al cost de la clausura de l’abocador, s’hi sumarà també la hipoteca de fer-ne el manteniment durant 30 anys. De moment, quant costarà això encara està pendent de concretar-se. I la realitat és que, ara per ara, els recursos que té el consorci per afrontar-ho són minsos.
La mancomunitat va consumir la reserva que havia fet anteriorment per evitar increments de taxes quan part dels municipis que abocaven a Solius van passar a fer-ho a Lloret de Mar (Selva). I en aquests tres últims pressupostos -inclòs el del 2023- les quantitats que s’han consignat sumen tan sols 319.000 euros.
En aquest punt, el director de l’ARC és clar. Peraire assegura que “és obligació del consorci” fer-se càrrec d’aquest manteniment, perquè la resta de pobles que aboquen a Solius -cap a una quinzena- ja han pagat allò que se’ls demanava per portar-hi les deixalles. “Per tant, entre tots els membres del consorci hem d’estudiar les diferents possibilitats per ser capaços d’assumir aquest manteniment durant 30 anys”, diu el director de l’ARC.
Entre les opcions, hi hauria impulsar que la planta de compostatge que hi ha al complex permeti generar part dels recursos. Però aquí, de nou, també caldrà estar pendents dels tribunals. Perquè damunt de la instal·lació hi pesa un altre litigi.
En aquest cas, la sentència obliga a clausurar tot el complex però el tribunal encara ha de resoldre incidents d’execució plantejats pel consorci. “Com ha fet amb l’abocador, l’Agència de Residus segueix molt de prop aquest procediment judicial per veure’n les conseqüències quan es resolgui, i tenint en compte tots els escenaris possibles, siguin positius o negatius”, afirma Isaac Peraire.
El destí de les deixalles
Més enllà dels costos que comporta el tancament de Solius, també s’ha decidir on s’abocaran les deixalles que fins ara anaven a parar al dipòsit. Per parlar-ne amb la vintena d’ajuntaments que hi tiren les escombraries, i fer-los arribar la seva proposta, l’ARC ha convocat una reunió per aquest dimecres a la tarda al Consell Comarcal del Baix Empordà.
La intenció de la Generalitat és que tots aquests pobles portin les deixalles a plantes de tractament abans de llançar-les a un abocador. Sobre quin serà el destí d’aquelles que no es puguin reciclar i hagin d’anar a parar a un dipòsit, entre les opcions s’ha parlat de Lloret, Pedret i Marzà (Alt Empordà) o Vacarisses (Vallès Occidental).
Anualment, l’abocador de Solius rep unes 40.000 tones d’escombraries. Més enllà dels cinc pobles que integren la mancomunitat, entre els qui hi porten les deixalles hi ha Cassà de la Selva, Celrà, Sant Jordi Desvalls, Torroella de Montgrí, Vilablareix, Vilopriu, Corçà o Garrigoles.
El director de l’ARC, però, sí que reitera que, més enllà del què es decideixi a curt termini, el Baix Empordà “no pot esperar més a planificar què fa amb els seus residus”. L’abocador de Solius, que ara es tancarà i segellarà, va començar a funcionar als anys 70. Es calcula que en aquest espai hi ha dipositats uns 2 milions de metres cúbics de residus, tot i que segons altres estimacions, la xifra podria ascendir fins als 4 milions.
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: territorirural.cat/lagencia-de-residus-de-catalunya-financara-el-tancament-de-labocament-de-solius-per-3-meur/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here to that Topic: territorirural.cat/lagencia-de-residus-de-catalunya-financara-el-tancament-de-labocament-de-solius-per-3-meur/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: territorirural.cat/lagencia-de-residus-de-catalunya-financara-el-tancament-de-labocament-de-solius-per-3-meur/ […]