Dissabte, 23 de novembre del 2024

L’ACA retira els taps de vegetació que incrementaven el risc que el Fluvià es desbordés al seu pas pels Aiguamolls

|

- Publicitat -

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha retirat els taps de vegetació que incrementaven el risc que el Fluvià es desbordés al seu pas pels Aiguamolls de l’Empordà. Les branques i arbres caiguts s’havien acumulat al curs del riu durant Gloria, però no s’han tret fins ara per no comprometre l’època de nidificació. Els treballs per retirar la vegetació, que s’han consensuat amb la direcció del parc natural, han durat cap a un mes i mig. Per evitar comprometre les espècies d’ocells, abans de treure els troncs i restes vegetals s’ha inspeccionat la zona per no aixafar postes. També s’han retirat deixalles i residus urbans que el riu havia arrossegat i s’han deixat alguns troncs tombats a la llera perquè serveixin de refugi a les espècies.

L’ACA ha acabat els treballs per retirar grans acumulacions de material vegetal al riu Fluvià, dins l’àmbit del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Aquest material es va acumular formant taps pel pas de l’aigua a causa del temporal Gloria, el passat mes de gener.

Publicitat

 

Les directrius d’actuació s’han consensuat amb la direcció del Parc, que ha estat d’acord amb els treballs previstos, ja que al mes d’agost ha finalitzat l’època de nidificació de la majoria d’ocells. Tot i això, s’han fet algunes prospeccions per comprovar que no quedessin segones o fins i tot terceres postes de cap parella d’aus.

 

També s’ha aprofitat l’actuació per retirar els residus urbans que el riu va arrossegar després del temporal. Els treballs han tingut una durada d’un mes i mig. Per evitar que l’impacte damunt el medi fos mínim, els ha supervisat una direcció ambiental.

 

Els treballs per retirar la vegetació s’han fet amb una màquina giratòria, una processadora de troncs i un tractor amb cabrestant per poder-los estirar. A més, hi ha hagut operaris que han talat troncs amb motoserra –per fer un treball més precís- i d’altres que s’han centrat a recollir la brossa.

 

En la part final dels treballs s’ha emprat un autocarregador forestal que ha permès endur-se aquest material vegetal fora de la llera. S’ha utilitzat una sola via d’accés al riu sense haver de creuar pel curs fluvial, i una sola ruta per accedir als troncs i a la resta de material.

 

Les tasques han consistit només en retirar el material vegetal arrencat i tombat i que s’ha acumulat formant gran piles. S’han deixat uns quants troncs puntuals tombats dins l’aigua i dins la llera perquè serveixin de refugi i de font d’alimentació per la fauna, tant terrestre com aquàtica.

 

Aquests troncs, a més de constituir una aportació d’humus al sòl, gràcies als insectes, bacteris i fongs que els descomponen, permet l’alimentació de petits mamífers, amfibis, rèptils, ocells i peixos. També s’han deixat les soques d’aquests arbres en punts on no puguin ser arrossegades de nou.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

  1. … [Trackback]

    […] Here you will find 94975 additional Information to that Topic: territorirural.cat/laca-retira-els-taps-de-vegetacio-que-incrementaven-el-risc-que-el-fluvia-es-desbordes-al-seu-pas-pels-aiguamolls/ […]

Comments are closed.