Divendres, 22 de novembre del 2024

L’ACA engega una prova per recuperar les platges

|

- Publicitat -

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) injectarà sediments al riu Llobregat com a part d’una prova pilot per recuperar les platges. L’ens ha multiplicat per 42 cabal d’aquest torrent per augmentar-ne els sediments, que queden atrapats a la presa de la Baells, a Cercs. Per fer la prova, s’han apilat 100 tones de sediments a la llera del riu que, amb el creixement del seu cabal, s’han arrossegat avall. Ara hauran de comprovar si les sorres i nutrients afegits aconsegueix revertir l’impacte ambiental que suposa la falta de sediments a les platges i deltes. Un problema que, segons han explicat des de l’ACA, “és d’abast mundial”. De fet, a Catalunya, és especialment greu al Delta de l’Ebre, i per això, l’ACA exigeix al Ministeri de Medi Ambient un pla de gestió dels sediments al riu Ebre.

Com a mínim un cop l’any, l’ACA duu a terme cabals generadors als rius que tenen preses i embassaments. És a dir, fan augmentar el cabal del riu per tal d’aportar beneficis mediambientals com reperfilar la llera del riu i millorar la qualitat dels hàbitats dels peixos. Fins ara, aquestes deixaven anar sense sediments, fet que comporta algunes complicacions, ja que l’aigua baixa neta i erosiona els trams de riu aigües avall.

Publicitat

Un problema per la pesca

La manca de sediments, en concret a les Terres de l’Ebre, afecta greument a la regeneració de les platges. Actualment, només arriba un 5% dels sediments del riu. “Això implica una regressió de la costa molt important”, ha explica el cap del departament de control i qualitat de l’aigua de l’ACA, Antoni Munné, “però també perdem infraestructures i, fins i tot, té conseqüències econòmiques com la pèrdua de cultius d’arròs”.

L’ideal, segons ha explicat l’investigador de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, Carles Ibáñez, és que els nous embassaments que es construeixen arreu del món ja tinguin en compte sistemes de transmissió de sediments, però en el cas de Catalunya, on ja pràcticament no es construiran sediments nous, s’ha de mirar la manera de traspassar-los. Tot i que el preu d’injectar els sediments més tard és molt elevat, Ibáñez considera que s’ha d’avaluar l’impacte negatiu que té la falta de sediments i ha afegit, “qui contamina paga”.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

16 COMMENTS

Comments are closed.