Dissabte, 18 de gener del 2025

La URV tornarà al jaciment de l’Assut de Tivenys per datar amb precisió el període del poblat ibèric

|

- Publicitat -

Arqueòlegs de la URV tornen a l’Assut de Tivenys (Baix Ebre) per datar amb precisió l’inici i el final del poblat. El grup de recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA), del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, torna des d’aquest dilluns al jaciment amb l’objectiu de datar el període del poblat ibèric amb major precisió. Ho faran amb les excavacions a les zones T1, T2, A4 i A5 del jaciment: les dues primeres no s’investiguen des de l’any 2011, mentre que les altres dues zones no s’han excavat mai. “Anem en busca de materials ceràmics concrets, perquè són els que ens permetran fer una datació acurada”, indica el director de les excavacions, Jordi Diloli.

 

Publicitat

Es tracta de la 23a excavació que GRESEPIA fa a l’Assut de Tivenys des de l’any 2000. L’any passat va ser molt profitós per al grup de recerca, ja que van localitzar una segona porta d’accés al poblat amb una gran fortificació defensiva, constituïda per una passadís fortificat i protegit per una torre, a mitja muntanya. Aquest fet va convertir l’assut en un dels poblats ibèrics més importants de la zona a nivell d’estructures defensives. Ara l’objectiu és “clarificar aquells espais que encara tenen problemàtica i que ens han de servir per datar millor les fases del poblat”, detalla Diloli.

Imatge aèria del jaciment iber de l’Assut de Tivenys. Imatge del juliol del 2018 (horitzontal)

Localització d’elements ceràmics

Els investigadors tenen clar que el poblat va estar habitat entre els segles VII ANE -Abans de la Nostra Era- i I ANE, però volen aprofundir en el coneixement del moment de fundació i de la seva desaparició. Pels integrants del grup de recerca serà important localitzar elements ceràmics en context estratigràfic. “Si trobem algun element que ho permeti, l’enviarem al laboratori per fer analítiques radiocarbòniques”, explica Diloli. És aquest tractament el que permetrà conèixer amb més precisió les dates d’inici i final del poblat de l’assut.

 

En les excavacions, que s’allargaran entre aquest dilluns dia 4 i el 15 de juliol, hi participaran una quinzena de persones entre investigadors i estudiants dels graus d’Història i Història de l’Art i Arqueologia de la URV. Segons s’informa des de la universitat, el vessant acadèmic és un dels eixos essencials del curs d’arqueologia perquè permet endinsar l’estudiantat en pràctiques arqueològiques reals i de rellevància per al territori. L’objectiu de GRESEPIA és avançar en la investigació de l’assut perquè el poblat es pugui visitar i divulgar la seva història.

 

Per altra banda, a finals de juliol començaran les excavacions al poblat protohistòric de l’Antic d’Amposta, un altre dels jaciments de rellevància al territori. Fins aquest 2022, les excavacions de Tivenys, Aldover i Alfara de Carles pertanyien al projecte de recerca quadriennal de la Generalitat de Catalunya ‘Transformacions socials, polítiques i econòmiques al curs inferior de l’Ebre durant la Protohistòria (437 K117)’. L’objectiu de GRESEPIA és reprendre les excavacions a tots tres espais.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

11 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: territorirural.cat/la-urv-tornara-al-jaciment-de-lassut-de-tivenys-per-datar-amb-precisio-el-periode-del-poblat-iberic/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: territorirural.cat/la-urv-tornara-al-jaciment-de-lassut-de-tivenys-per-datar-amb-precisio-el-periode-del-poblat-iberic/ […]

  3. … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: territorirural.cat/la-urv-tornara-al-jaciment-de-lassut-de-tivenys-per-datar-amb-precisio-el-periode-del-poblat-iberic/ […]

Comments are closed.