Dilluns, 25 de novembre del 2024

La Universitat de Lleida enceta la campanya d’excavacions als jaciments de Gebut i Vilars

|

- Publicitat -

Els jaciments ibèrics del Gebut (700-200 abans de la nostra era), al terme municipal de Soses (Segrià), i el de Vilars (775-300 ANE), al d’Arbeca (Garrigues), són els escenaris simultanis del Curs teòrico-pràctic d’arqueologia ibèrica de la Universitat d’estiu de la Universitat de Lleida (UdL), que té lloc fins el 23 de juliol. Un total de setze estudiants de les universitats de Lleida, Barcelona (UB), Autònoma de Barcelona (UAB), Complutense de Madrid (UCM), Autònoma de Madrid (UAM), Granada (UGR) i Jaén (UJA) participen en la campanya, marcada per les mesures de prevenció contra la covid-19. Durant les tres setmanes que duren les excavacions, els estudiants i el professorat se sotmetran a diversos tests d’antígens.

Organitzat pel Grup d’Investigació Prehistòrica (GIP) de la UdL, en col·laboració amb l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura i els ajuntaments d’Arbeca i Soses, el curs permet als participants contrastar els models de formació i desenvolupament dels ilergetes en dos jaciments amb cronologies similars però característiques diferents. Els estudiants s’organitzen en dos grups que intervenen simultàniament als dos jaciments, acompanyats pels arqueòlegs, explica la catedràtica de Prehistòria de la UdL i responsable del curs, Natàlia Alonso.

Publicitat

 

A la fortificació dels Vilars, els objectius concrets de la campanya se centraran en l’excavació de la zona fora muralla a l’exterior de la porta est, en nivells de la primera Edat del ferro i de l’ibèric antic.

 

Quant a l’oppidum (poblat fortificat en alt) de Gebut, l’excavació es dura a terme en l’àrea situada al nord de la muralla de la primera Edat de ferro, que correspon a l’ampliació que el poblat experimenta en un moment que encara cal precisar. D’una banda, continuaran els treballs de la fortificació al nord-oest del poblat i, de l’altra, la intervenció en les estances que conformaven el complex industrial sorgit en campanyes anteriors. També es preveu excavar uns forns de calç situats a la zona del fossat.

 

Tot i que els horaris poden oscil·lar en funció de la calor, les jornades de treball de camp tenen lloc al matí. A la tarda es duen a terme classes teòriques sobre metodologia arqueològica, primera edat del ferro, procés d’iberització en l’àrea ilergeta i el nord-est de la península ibèrica, així com treball de laboratori i visites a diferents indrets de l’entorn per descobrir el patrimoni cultural i natural de l’entorn on es fan les excavacions.

 

 

 

 

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies