Divendres, 22 de novembre del 2024

La sequera condiciona les previsions de fruita de pinyol que aniran a la baixa

Es preveu un increment dels costos de producció que el sector confia que es vegi compensat per un increment de preus

|

- Publicitat -

La sequera i les restriccions al regadiu condicionen les previsions de collita de fruita de pinyol d’Afrucat i el Departament d’Acció Climàtica. Si bé és cert que es colliran més quilos que l’any passat, que va estar especialment marcat per les gelades, la falta d’aigua d’aquest any farà caure la producció en comparació amb la mitjana dels darrers 5 anys. Així, la patronal del sector estima que al conjunt del país es colliran unes 413.330 tones de préssecs i nectarines, un 5% menys del que és habitual. Aquí s’hi resten els 35.000 milions de quilos que hi ha a la zona del canal d’Urgell, que es donen per perduts. A més, es preveu un increment dels costos de producció que el sector confia que es vegi compensat per un increment de preus.

El director general d’Afrucat, Manel Simón, ha explicat que la campanya arrenca sense haver-hi agut afectacions greus de gelada ni tampoc vent. La floració en general ha estat “bona o molt bona” i això ha implicat que els fructicultors hagin hagut de fer una aclarida molt intensa perquè els arbres estaven molt carregats de fruits. El quallat, que és el pas de flor a fruit, també ha estat “normal”. Tot plegat són unes condicions que haurien de fer preveure una de les millors campanyes de fruita de pinyol, però l’entrada en joc del factor sequera i les restriccions al regadiu ho ha posat tot en joc.

Publicitat

Davant aquest panorama, Afrucat i el Departament d’Acció Climàtica han optat per presentar unes xifres de producció estimades que podrien canviar radicalment en funció de continua sense ploure, i el que és més important, si les restriccions al regadiu del canal d’Aragó i Catalunya van a més. Actualment, aquest canal que aporta la dotació d’aigua per a la zona amb major producció de fruita de pinyol de tot Catalunya, Espanya i fins i tot Europa, el Baix Segre, té unes restriccions que van de 0 a 20 litres per segon. Això representa una tercera part de l’aigua que fa falta per a la producció.

Benjamí Ibars, pagès que rega d’aquest canal i president del comitè de fruita de pinyol d’Afrucat, ha explicat que amb aquesta dotació es pot fer “fruita de qualitat” però amb menys producció. A partir d’aquí, cada pagès haurà de gestionar l’aigua en funció de cada explotació. El reg del canal d’Aragó i Catalunya està molt “tecnificat”; a moltes finques es rega de nit per evitar l’evaporació i optimitzar l’aigua però els pagesos no saben fins quan en podran disposar. I es que el canvi climàtic ho ha canviat tot, ha dit Ibars, que també ha destacat que a l’abril ja s’ha arribat als 30 graus i encara queden per davant 3 mesos d’estiu. Des de la comunitat de regants no els saben dir fins quan hi haurà aigua per regar i estan pendent de les aportacions a les capçaleres.

Tot plegat mentre a la zona del canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues el reg ja s’ha aturat. Aquí la producció de fruita de pinyol ja es dona per perduda i amb la poca aigua que hi ha s’intentaran salvar els arbres. Afrucat calcula que seran uns 35.000 milions de quilos de préssecs i nectarines els que es perdran a la zona del canal d’Urgell i aquesta minva és la que fa que la producció per enguany al conjunt de Catalunya caigui un 5% en comparació amb la mitjana dels darrers 5 anys bons.

En aquesta mitjana no s’hi inclou la campanya del 2022, que va ser nefasta per les gelades a Ponent i Tarragona, ja que si es fa la comparació amb l’any passat, la previsió de collita és de més del doble. En qualsevol cas, Afrucat preveu ara com ara i si es pot regar en unes condicions mitjanament normals, 413.330 tones de fruita de pinyol.

D’altra banda, hi haurà un increment de costos de producció, sobretot en mà d’obra, perquè cal fer més aclarida i això representa destinar més gent i més hores a treballar al camp. En aquest sentit, el sector preveu que els preus de la fruita siguin més elevats i això afectarà a la inflació en funció del pes que tingui la fruita en l’alimentació de la ciutadania. Afrucat i el Departament d’Acció Climàtica han demanat que davant aquesta situació, es paguin preus justos als productors i en aquest sentit, el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, ha anunciat que el Departament publicarà en breu un informe dels costos aproximats del que costa fer a Catalunya la fruita per tal que serveixi com a referència per al compliment de la Llei de la cadena alimentaria i no hi hagi “abusos”.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies