Els pagesos han passat de la idea inicial de boicot al Mercat del Ram a tenir-hi un espai al costat de l’espai firal. Després de la reflexió pertinent, els pagesos van optar per formar-ne part, “en positiu”, i aprofitar aquest altaveu per fer divulgació de la seva causa. Albert Catot, de Revolta Pagesa, ha explicat a l’ACN que volen conversar amb el públic i explicar-los “de viva veu” els problemes que tenen i el malestar que els ha portat a sortir al carrer. Una de les propostes per al públic és una gimcana per donar d’alta una explotació, on es trobaran tot de traves. El Mercat del Ram s’allargarà fins diumenge oferint més de 120 activitats en una edició on es podran veure més animals, però que tindrà menys tractors en exposició.
Durant els tres dies que dura el Mercat del Ram, Revolta Pagesa ha muntat un espai de divulgació que els ha cedit l’Ajuntament de Vic entre el recinte firal i l’esplanada del Sucre. La proposta estrella és una gimcana per intentar donar d’alta una hipotètica explotació agrària, però també hi ha alguns plafons informatius que expliquen la realitat que viu el sector, el perquè de les seves mobilitzacions i sobretot què hi pot fer el consumidor per ajudar-los.
Catot ha explicat que aquest Mercat del Ram han optat per apropar-se al públic i explicar-los de primera mà quina és la problemàtica. “Al final el públic ha sabut el que passava pels mitjans de comunicació, però ho volem explicar directament nosaltres a la gent del carrer”, ha subratllat. “Farem una tramesa personal, amb una explicació des del cor i de tu a tu. Creiem que pot ser molt més beneficiós per a nosaltres”, ha afegit.
“Que la gent vegi que per tenir una explotació hem de fer una paperassa que ens carrega”, ha dit Albert Catot, membre de Revolta Pagesa. “Si ens hem de passar la jornada laboral fent papers, desatenem els animals, hem de contractar més gent, i això ens repercuteix a la butxaca”. “Els joves ens mirem la situació des d’un punt de vista que o reivindiquem ara i ho canviem, o veiem que no arribarem a la jubilació fent de pagesos i acabarem plegant”, ha lamentat.
Per Maria Ardiaca, membre de Revolta Pagesa, el sector el que vol és no haver de viure sempre d’ajudes. “És molt trist que no arribis a guanyar-te la vida dignament”, ha lamentat. “Voldríem dir, mira, aquí tens un producte que costa això produir-lo, i amb el marge, el preu és aquest”, ha afegit.
Entre les propostes de la Plataforma pel cap de setmana hi ha un menú complet de productes de proximitat amb entrepans de botifarra, hamburguesa de vedella, hamburguesa de pollastre, llom o formatge i mel i mató de postres. Dissabte també hi haurà escudella de Castellterçol de carn, arròs i fideus preparada al moment amb unes calderes i foc a terra per dinar.
El benestar emocional de la pagesia
Aquest divendres al matí s’ha celebrat a Vic la tercera edició de la Talaia Pagesa. Aquest cop, s’ha apostat per una fórmula més creativa que les anteriors que han anomenat Rural(ment), una proposta per als pagesos participants que buscava fer un recorregut per les emocions a través de la música “com a eina connectora”. Han liderat la jornada Cèlia Clotes, especialista en acompanyament sistèmic al món rural, i Jonaina Salvador, artista-soprano i creadora del mètode terapèutic NSR.
Menys tractors
Durant anys, un dels reclams del mercat ha estat l’exposició de maquinària i tractors. Enguany, però, les grans marques han decidit no estar presents a les fires pel poc retorn econòmic, però en el cas de Vic també per les condicions econòmiques que els havien imposat des de l’organització del mercat. Tot i que el consistori després va insistir a Revolta Pagesa perquè portessin els seus tractors, des de la plataforma s’hi va renunciar.
D’una banda perquè els necessiten per a treballar, però també i sobretot en solidaritat amb el sector. “Ells s’han solidaritzat amb nosaltres durant les nostres protestes, ens van assegurar l’assistència si s’espatllava algun tractor, i crèiem que ara ens havíem de solidaritzar amb ells”, ha explicat Albert Catot. “Al final si la pagesia és icònica per un tractor, estem morts. La pagesia ha de ser icònica pel que fem, no per una màquina que fem servir”, ha afegit.
Mercat del Ram: tradició agrícola i ramadera d’Osona
Com cada any, el Mercat del Ram aplega una gran quantitat d’activitats relacionades amb el món agroramader, a més de propostes lúdiques i comercials. En total són unes 120. Una de les activitats estrella és La Casa de Pagès, que enguany arriba a la vuitena edició, i que té per objectiu donar a conèixer la feina que fa el sector primari, un dels motors de la comarca d’Osona.
La Rambla del Passeig i la plaça del Carbó acullen l’espai Terra i Cuina, amb la mostra de cerveses artesanes, espectacles infantils, música i la mostra de serveis i turisme de la Costa Brava i Osona Turisme. Durant tot el cap de setmana també hi ha el tradicional Trofeu Internacional de Globus del Mercat del Ram. Dissabte també es podrà assistir al Concurs de Canals Porcines, que enguany celebra 40 anys amb un tast de la carn guanyadora. Altres concursos durant el mercat seran el de l’Ovella Ripollesa i el de la Vaca Frisona.