El regidor ha explicat que, durant les tasques de planificació del projecte, es van fer més de 500 reunions amb veïns i 1.000 trobades amb membres del teixit comercial i econòmic del barri. Ha afegit que caldrà seguir treballant “colze a colze” amb els ciutadans per millorar el model.
L’Ajuntament ha destacat que l’anàlisi per fraccions evidencia que el nous sistema ha permès millorar i augmentar la gestió de totes les fraccions a excepció del vidre, que no ha patit cap variació significativa. La recollida selectiva en pes ha passat de 0,45 quilos per habitant i per dia a 0,63 quilos, incrementant un 86% en la fracció orgànica i un 63% en la de reciclables. La qualitat de les fraccions recollides també ha millorat significativament, passant del 10,5% d’impropis al 3,4% en l’orgànica i del 14% al 6,8% en els reciclables.
Badia també ha explicat que des del Consistori estan treballant per poder introduir un sistema de bonificacions, a partir de l’any vinent, en els barris on aquest sistema de recollida sigui més exitós. Els recursos que s’hi destinaran provindran de l’estalvi que el Consistori aconsegueixi amb el mateix sistema Porta a Porta, amb què es preveu poder reduir el pressupost destinat a transportar les deixalles a abocadors o incineradores. La bonificació es podria introduir en dos nivells: per barri o directament als veïns que millor utilitzessin el servei, encara que per poder-ho fer d’aquesta manera cal poder identificar els comportaments individuals.
Millores en el sistema
Entre les millores previstes pel sistema, l’Ajuntament pretén aplicar serveis a demanda per a persones amb dependència o mobilitat reduïda, millorar les maniobres i rutes dels camions per tal que molestin menys els veïns i organitzar els punts on s’hagin de dipositar les bosses per tal que els invidents puguin circular amb facilitat pels carrers.
Amb l’experiència de Sant Andreu i la del barri de Sarrià, on l’any 2018 ja es va fer una prova pilot, el Consistori preveu traslladar l’aplicació d’aquest model a dos barris més: Horta i Sant Antoni. Tal com ha explicat el regidor, juntament amb Sant Andreu s’han escollit aquests barris perquè tenen tres tipus de morfologia urbana diferents que permetran obtenir informació en espais diferents per poder fer una extensió reproduïble a la resta de la ciutat.
El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, ha insistit en la idea que el model Porta a porta és “eficient” i ha exposat que aquest ha de ser un model “de país”. Actualment a Catalunya 232 municipis de 33 comarques han implantat aquest sistema en el seu model de recollida de residus, donant una cobertura a 600.000 habitants. Peraire ha remarcat que “ara és el moment de les grans ciutats” i ha felicitat el consistori barceloní per la seva voluntat d’adoptar aquest model.
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: territorirural.cat/la-recollida-selectiva-de-residus-creix-un-39-a-sant-andreu-de-palomar-amb-la-implementacio-del-porta-a-porta/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: territorirural.cat/la-recollida-selectiva-de-residus-creix-un-39-a-sant-andreu-de-palomar-amb-la-implementacio-del-porta-a-porta/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: territorirural.cat/la-recollida-selectiva-de-residus-creix-un-39-a-sant-andreu-de-palomar-amb-la-implementacio-del-porta-a-porta/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: territorirural.cat/la-recollida-selectiva-de-residus-creix-un-39-a-sant-andreu-de-palomar-amb-la-implementacio-del-porta-a-porta/ […]