Després del fort sotrac que va representar el pas del temporal Gloria, la collita de sal del delta de l’Ebre es recuperarà enguany en bona mesura amb una producció estimada d’unes 80.000 tones. Aquesta és la previsió que fa l’empresa Infosa, encarregada de l’explotació de les salines de la punta de la Banya a l’inici de la campanya, que començarà finalment aquest dimarts. No serà una producció “extraordinària”, per les pluges i les dificultats d’evaporació durant la primavera, però sí que superarà de llarg les 39.000 tones de l’any passat. Davant la previsió que nous temporals puguin dificultar el transport de la producció per la barra del Trabucador, Infosa segueix treballant en el projecte per garantir una sortida marítima alternativa.
Lluny de les més de 90.000 o 100.000 tones que han arribat a sortir de les salines de la Trinitat, la campanya que arrenca dimarts –les precipitacions d’aquest dilluns han obligat a posposar un dia l’inici dels treballs, en els quals participaran 54 treballadors i nombrosa maquinària- marca el camí cap a la recuperació dels volums de producció habituals. “És una collita que demostra que ens anem recuperant del temporal Gloria i que ens anima a continuar. No serà extraordinària però sí dins del que podem dir la normalitat”, ha valorat el gerent d’Infosa, Joan Sucarrats.
Les pluges de la primavera, poc abundants però força continuades, han evitat que la campanya sigui extraordinària. Especialment, perquè l’aigua i les nuvolades no van permetre una evaporació adequada durant aquells mesos. També es veurà afectada, en aquest sentit, la producció de flor de sal, que se situarà al voltant de les divuit tones.
Amb les basses d’evaporació inundades i la barra del Trabucador tallada al trànsit, l’aturada de la producció pels efectes del Gloria durant sis mesos amenaçava també el manteniment del fons de comerç de l’empresa. Segons Sucarrats, tot i que alguns clients van deixar de comprar arran de l’aturada, la cartera s’ha pogut mantenir al voltant d’un 95%. La producció va principalment destinada als sectors industrial i l’agroindústria, al tractament d’aigües, coloració salina, sector farmacèutic, desgel de carreteres i també a l’alimentació a través dels grans supermercats. Europa i els Estats Units són les principals destinacions.
Poder abastir aquests mercats, insisteix l’empresa, depèn en bona mesura de la integritat de la barra del Trabucador com a zona de pas dels camions que transporten la sal. Així, i més enllà de l’anunci de Costes de l’Estat de mobilitzar 150.000 metres cúbics de sorra als punts més afectats per la regressió de l’istme, Infosa continua treballant en la tramitació del projecte d’una via marítima alternativa de transport, a través del port de Sant Carles de la Ràpita. “És el que ens ha d’assegurar la continuïtat més enllà de si la barra del Trabucador és o no és transitable. No podem dependre d’una barra del Trabucador que veiem que cada cop té més problemes i hem de tenir una sortida garantida”, apunta.
De moment, el projecte continua pendent de l’autorització ambiental que estudien els espanyol i català, així com la concessió per poder construir un moll de càrrega a la mateixa punta de la Banya. Infosa preveu poder començar a construir aquestes estructures a principis del pròxim 2022 per poder començar-les a utilitzar, si és precís, a partir de la mateixa campanya vinent.
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: territorirural.cat/la-produccio-de-sal-del-delta-de-lebre-es-recupera-despres-del-gloria-amb-una-collita-prevista-de-80-000-tones/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 62352 more Info to that Topic: territorirural.cat/la-produccio-de-sal-del-delta-de-lebre-es-recupera-despres-del-gloria-amb-una-collita-prevista-de-80-000-tones/ […]