La nova torre de telecomunicacions de Camprodon (Ripollès) es posarà en marxa i enviarà senyal de Televisió Digital Terrestre (TDT) a finals d’any. Es tracta d’una infraestructura llargament reivindicada al territori per resoldre definitivament els problemes de cobertura a cinc nuclis disseminats com són Rocabruna, Beget, Salarça, Bolòs i Font Rubí. El projecte, impulsat per l’Ajuntament, arriba a l’última fase amb la licitació de la instal·lació i posada en servei dels aparells per 70.000 euros. El pròxim 14 d’octubre s’acaba l’exposició pública de la modificació del pressupost i a partir del 20 d’octubre sortirà a concurs. L’Ajuntament s’ha fixat el 2021 per millorar la cobertura de telefonia mòbil.
La posada en marxa de la nova torre de telecomunicacions de Camprodon (Ripollès), situada en una finca del serrat dels Boixos a Montagut i Oix (Garrotxa), serà a finals d’any. Així ho espera l’Ajuntament de Camprodon, promotor del projecte. Després d’anys de tramitació i d’entrebancs, es preveu que comenci a enviar senyal de TDT.
Segons ha explicat a l’ACN el seu alcalde, Xavier Guitart, falta l’última fase amb la contractació de l’empresa que instal·li els aparells i la posi en funcionament amb un cost de 70.000 euros. El pròxim 14 d’octubre s’acaba l’exposició pública de la modificació de pressupost. El 19 d’octubre s’aprovarà definitivament per la Junta del Govern Local i l’endemà sortirà a licitació.
L’alcalde remarca que es tracta de “vestir” la torre de telecomunicacions perquè tots els veïnats disseminats “puguin veure els canals de televisió com la majoria de catalans”. Una mancança que tenen des de fa anys i que va empitjorar fa poques setmanes amb la ressintonització dels canals de TDT pel procés d’alliberament d’espai radioelèctric per a la tecnologia mòbil 5G. Segons explica Guitart, fa uns dies van haver de comprar uns aparells amb un cost de 2.000 euros perquè els veïns no deixin de veure els dos únics “packs” de televisió que tenien fins ara, com són els canals de TV3 i TVE. Un “pedaç” que no tenien previst i que servirà provisionalment fins que la nova torre entri en funcionament.
La telefonia mòbil, el 2021
Quan l’enviament de senyal de TDT sigui una realitat a finals d’any, quedarà pendent la telefonia mòbil. L’Ajuntament està en converses amb operadores amb l’objectiu de tenir-ho resolt el 2021. En quest cas, però, no caldrà destinar-hi diners públics ja que seran les mateixes empreses interessades que hauran de posar la tecnologia.
Els disseminats del municipi porten patint problemes de cobertura mòbil des de fa anys. “Tenim un servei pèssim i cada dos per tres ens quedem sense cobertura”, lamenta l’alcalde. L’última incidència va passar la setmana passada. Un trencament de la xarxa de fibra òptica de Movistar+ va deixar bona part dels veïns sense telefonia ni Internet durant dos dies. L’apagada va afectar els comerços i negocis, que no podien cobrar els clients amb targeta de crèdit i les oficines d’entitats bancàries no podien operar.
L’Ajuntament tampoc va poder treballar aquells dies al no tenir Internet. El consistori ha presentat una queixa per reclamar una solució urgent a la problemàtica “en un moment on impera el teletreball i en casos d’emergència” arran de la pandèmia.
L’alcalde lamenta que les administracions “s’omplen la boca” dels beneficis de viure al món rural però “no recorden que cal la tecnologia” per poder tenir els mateixos serveis que a les ciutats. Segons Guitart, la Generalitat està treballant en un esborrany de llei que obligui les operadores a donar cobertura mòbil a tot el territori. Un pas que veurien amb molt bons ulls per “pressionar” les operadores.
Onze anys esperant la torre de telecomunicacions
La nova torre de telecomunicacions ve a substituir el projecte de la torre a coll de Bucs a Montagut i Oix (prop del nucli de Sant Miquel de Pera) que la Generalitat no va fer per falta de recursos. Des del 2009 que hi havia un projecte per construir-la, però uns anys més tard i en plena crisi la Generalitat se’n va desdir per falta de recursos, un fet que va indignar els veïns del municipi i l’equip de govern d’aquell moment. El 2016 es va redactar un nou projecte amb l’actual ubicació i el cost de la inversió. Un any després, la comissió d’Urbanisme va aprovar inicialment el pla especial i es va poder continuar així amb la tramitació.
“Tot ha costat molt però aviat serà una realitat”, conclou l’alcalde, que recorda que ha estat l’esforç dels diferents equips de govern d’aquests anys, que han hagut de superar molts entrebancs tècnics.