Dissabte, 18 de gener del 2025

La jota reuneix més d’un centenar de balladors a la Sénia en l’onzè Festival de Música en Terres de Cruïlla

El festival, dedicat a la música de banda i les danses tradicionals, esborra fronteres entre País Valencià i Catalunya

|

- Publicitat -

Més d’un centenar de balladors de jotes del Montsià, Baix Ebre i Baix Maestrat s’han reunit aquest diumenge a la Sénia en l’onzena edició del Festival de Música en Terres de Cruïlla. El certamen, dedicat a la música de banda i les danses tradicionals, busca enfortir vincles entre agrupacions de comarques amb un mateix domini lingüístic. Les fortes ratxes de vent han obligat a traslladar l’acte a la Casa de la Cultura, on s’han fet dues rondes individuals i una ballada conjunta. Segons el coordinador del certamen, Lluís Miró, la jota es troba en un “bon estat de salut”, si bé el relleu generacional encara és complicat. De cara al maig, el festival proposa una mostra de música de vent per donar a conèixer noves formacions de la zona.

El Festival Música en Terres de Cruïlla s’ha allargat durant tot el cap de setmana a la Sénia amb la voluntat de posar en valor la música de banda i les danses tradicionals. Així, dissabte la Banda de Música de l’Agrupació Musical Senienca va oferir un concert amb temes arranjats del grup Pepet i Marieta, presents a l’espectacle. A la vegada, també es va fer la primera batucada ‘Ventucada’, amb una desena d’agrupacions. Pel que fa a les danses tradicionals, el plat fort del festival ha arribat aquest diumenge, amb les ballades individuals i conjuntes de set grups de Benicarló, la Jana, Canet lo Roig, Deltebre, Santa Bàrbara, Sant Jaume d’Enveja, l’Aldea i la Sénia.

Publicitat

El coordinador del Festival Música en Terres de Cruïlla, Lluís Miró, ha afirmat a l’ACN que trobades com la d’aquest cap de setmana permeten “enfortir vincles” entre comunitats que comparteixen un mateix domini lingüístic. “El riu Sénia fa frontera administrativa amb el País Valencià, però nosaltres considerem que és una frontissa. En temes culturals encara és més evident, la relació que hi ha entre els municipis que hi ha a banda i banda del riu sempre ha estat molt forta”, ha assegurat.

Per Miró, les jotes es troben en un “bon estat de salut”, malgrat que el relleu generacional encara és complicat tot i les noves incorporacions. La pandèmia també ha tingut un impacte en les noves incorporacions, especialment en el públic més jove, tal com assegura el president del grup de música i dansa la Sotà de Benicarló, Jordi Brusca. Per la seva part, la representant del grup de dansa de la Sénia, Loli Contreras, ha apuntat que la jota “és un sentiment” i que el ball fa que “no hi hagi fronteres”.

Després d’aquest cap de setmana, el festival es prepara per celebrar una mostra de grups de vent i percussió al maig. La voluntat és donar a conèixer noves formacions nascudes en escoles de música de la zona i reivindicar aquest gènere musical.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: territorirural.cat/la-jota-reuneix-mes-dun-centenar-de-balladors-a-la-senia-en-lonze-festival-de-musica-en-terres-de-cruilla/ […]

  2. … [Trackback]

    […] There you can find 74907 additional Information to that Topic: territorirural.cat/la-jota-reuneix-mes-dun-centenar-de-balladors-a-la-senia-en-lonze-festival-de-musica-en-terres-de-cruilla/ […]

Comments are closed.