Dissabte, 18 de gener del 2025

La indústria agroalimentària catalana reduirà la seva petjada de carboni utilitzant la tecnologia blockchain

Més a llarg termini, es planteja un mercat voluntari per a la compravenda dels crèdits de carboni.

|

- Publicitat -

Crear un estàndard únic perquè els diferents actors de la indústria agroalimentària puguin garantir la seguretat i la transparència de les seves dades, però que a la vegada puguin quantificar les emissions de C02 sense revelar detalls del procés de producció. Amb aquest objectiu s’acaba de posar en marxa Carboni Zero, un projecte a través de la tecnologia blockchain que permetrà establir un sistema “confiable” i alhora “confidencial” per a totes les parts implicades, explica el director del Centre Blockchain de Catalunya, Quirze Salomó. De moment, Bonpreu, Noel i Llet Nostra participaran en una prova pilot que preveu estendre la iniciativa a la resta d’una indústria, que representa el 16% del PIB, per arribar a reduir les emissions a 0.

Produir un paquet del pernil salat que es pot trobar al lineal del supermercat genera unes emissions de diòxid de carboni que contribueixen a accelerar el canvi climàtic. De fet, cadascun dels processos de la cadena alimentària en genera i el projecte Carboni Zero el que vol fer és quantificar-los i certificar-los, des de la transparència, amb l’objectiu que la indústria pugui arribar a optimitzar-ne els processos.
“Cada vegada més els consumidors estan compromesos amb la lluita pel medi ambient i la sostenibilitat”, ha destacat director executiu del Centre Blockchain de Catalunya (CBCat), Quirze Salomó, que defensa que participar en aquest projecte repercutirà directament en la percepció de marca de les empreses, “sense que s’exposin els seus processos”. Precisament, gràcies a la tecnologia blockchain, es poden posar a l’abast del sector totes les eines per tal que les empreses busquin l’excel·lència dels seus processos i contribueixin a la sostenibilitat ambiental.

Publicitat

Les inversions, ha explicat el director del CBCat “no són molt grans”. Bàsicament són en sistemes informàtics per poder-se adaptar a la nova metodologia. “Tots els actors de la indústria tindran el mateix estàndard per mesurar el carboni”, assegura Salomó. De fet, el grup de treball que s’ha creat per crear la tecnologia té com a objectiu crear un sistema “que sigui molt simple i que tothom pugui adoptar fàcilment”, des d’un petit pagès, fina a una gran corporació.

A mitjà termini, el projecte busca que el sector agroalimentari certifiqui les zero emissions. La manera de fer-ho és “redimint” el carboni emès amb crèdits de carboni. Salomó ha explicat que això les empreses ho podran aconseguir a través d’accions com la pràctica de l’agricultura regenerativa, dedicant i gestionant extensions de terreny a bosc, o generant energia elèctrica mitjançant processos renovables.

Més a llarg termini, es planteja un mercat voluntari per a la compravenda dels crèdits de carboni. Un sistema que permetrà a aquelles empreses que han treballat per a reduir el carboni a l’atmosfera que puguin rendibilitzar les seves inversions. En aquest sentit, el Centre Blockchain de Catalunya vol promoure i incentivar econòmicament l’ús de tècniques sostenibles.

El director del Centre Blockchain de Catalunya, Quirze Salomó, durant la presentació del projecte Carboni Zero

Noel, Llet Nostra i Bonpreu participen en la prova pilot

Tant Noel com Llet Nostra ja estan treballant en millorar la sostenibilitat de les seves empreses, han explicat els responsables. “Per exemple, ja complim en traçabilitat, però està sustentada en sistemes com Excel que es poden modificar. Blockchain és un altre nivell, aquest sistema és inalterable i el que registra és fidedigne. Aquesta tecnologia dona consistència i confiança en les dades”, explica Jordi Duch, director industrial de Noel Alimentari. En el cas de Noel, l’empresa treballa en un full de ruta que inclou diferents fases i que l’objectiu final preveu reduir les emissions de CO2 en un 80% el 2050.

De la seva banda, Gabriel de Mariscal, director general de Llet Nostra, assenyala que “l’única possibilitat de créixer és millorar en sostenibilitat”. A més, el directiu destaca que si ara no es comprometen en aquest sentit, “no es trobarà la manera de complir amb les normes que després vindran de la Unió Europea i que seran cada vegada més restrictives”.

El grup de treball de la iniciativa Carboni Zero està dirigit pel Centre de Blockchain de Catalunya, que aporta el disseny de la plataforma que suportarà tot el sistema. Hi participen les empreses Bonpreu, Noel i Llet Nostra del sector agroaliemtnari, i Seidor com a col·laborador tecnològic. El Centre Tecnològic BETA, de la UVic, aportarà experiència i coneixement en el mesurament del carboni. El projecte es dirigirà des de la subseu especialitzada en alimentació que el Centre Blockchain de Catalunya va inaugurar a Vic el setembre del 2021.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

23 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Here you can find 91026 more Info to that Topic: territorirural.cat/la-industria-agroalimentaria-catalana-reduira-la-seva-petjada-de-carboni-utilitzant-la-tecnologia-blockchain/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Information to that Topic: territorirural.cat/la-industria-agroalimentaria-catalana-reduira-la-seva-petjada-de-carboni-utilitzant-la-tecnologia-blockchain/ […]

Comments are closed.