La Guia de Vins de Catalunya 2021 ha sortit publicada avui, dilluns 19 d’octubre, i ja es pot adquirir en format paper, a l’espera del llançament també en format digital en breu. La nova guia, que enguany deixa de banda el color groc de les anteriors edicions per adoptar un color blanc trencat, fa una valoració de 1.359 vins catalans tastats a cegues d’un total de 238 cellers.
Sílvia Naranjo i Jordi Alcover, directors i fundadors de La Guia de Vins de Catalunya, han incorporat a l’equip de tast a cegues de la present edició a Sergi Sevé, gerent de la botiga 12 D.O.’s. Les limitacions de mobilitat produïdes durant l’estat d’alarma per la COVID-19, van impossibilitar que els codirectors de la passada edició, Carles Xuriguera i Romina Ribera, poguessin incorporar-se a l’equip de tast amb normalitat, tot i que no s’han desvinculat del projecte i han tastat aproximament 100 referències de manera simbòlica.
Enguany, el procés de tast a cegues de La Guia de Vins de Catalunya 2021 també s’ha vist afectat per la COVID-19, adaptant-se a les circumstàncies. El fet de no poder tastar els vins a la sala de la Universitat Autònoma de Barcelona, com sí que s’ha fet altres anys, ha impulsat un canvi respecte a altres edicions en el mètode d’introducció de les dades dels vins. En aquest sentit, s’ha prescindit del mètode tradicional d’introduir les dades manualment i s’ha apostat per un programa informàtic en què cada celler havia d’introduir les seves dades, agilitzant aquesta tasca que acostuma a ser complexa.
La Guia de Vins de Catalunya té com a objectiu determinar per mitjà del tast a cegues quin és l’arquetip o els arquetips del vi català per tal de fixar un concepte que es converteixi en una eina de futur i d’identitat. Això passa per tres eixos que transcendeixen el gust de cada tastador: ha de ser un vi de varietat o varietats tradicionals del camp català, ha de ser fidel a la matèria primera i no ha de patir un excés d’influència d’aromes terciàries de criança.
Per garantir que el tast sigui realment a cegues, s’han de cobrir les ampolles amb cartró ondulat i retirar les càpsules perquè no hi hagi cap informació sobre el vi. A continuació, amb un llevataps electrònic, obren tots els vins sense que el tastador pugui identificar el tap i el suro que contenen la informació sobre el vi.
La Guia de Vins de Catalunya és un treball de camp, més que un llibre de prescripció únicament i, com a tal, requereix una relació equidistant amb tots els cellers. Cada vi tastat té la mateixa importància que l’anterior, no només perquè es tasten tots a cegues, sinó també perquè la seva aportació al projecte és equivalent. D’aquesta manera es garanteix als cellers participants la imparcialitat de l’equip de tast.