La DOP Siurana estima una producció de 3,6 milions de quilos d’oli d’oliva aquesta campanya. Això suposa un descens del 41% respecte la collita excepcional de l’any passat, amb més de 6 milions de quilos. A banda de l’alternança pròpia del cultiu de l’oliva -amb un any bo seguit d’un de més fluix-, el president de la DOP, Antoni Galceran, ha atribuït la reducció al mal quallat durant la primavera per un excés d’humitat. La collita serà curta però de gran qualitat, segons el Consell Regulador, que enguany també estrenarà una fira virtual, del 12 al 30 de novembre, amb diverses activitats i la possibilitat de comprar oli en línia. L’objectiu és preservar la comercialització davant la cancel·lació de fires presencials per la covid-19.
La presentació de la collita 2020-2021 s’ha fet enguany en un format telemàtic en lloc del tradicional acte enmig d’un camp d’oliveres. Durant la cita s’ha posat de relleu la tasca dels mes de 5.000 pagesos que produeixen oliva arbequina sota aquest segell protegit, que abasta el Camp de Tarragona, el Baix Penedès i part de les Terres de l’Ebre.
El president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, ha afirmat que la d’enguany serà una collita “més aviat baixa”, sobre els 3.600.000 quilos d’oli, un 41% menys respecte l’any anterior. “Tindrem una campanya més curta però amb unes olives molt sanes. Tot i el descens en quantitat, tindrem una qualitat molt bona”, ha subratllat.
Àngels Calvo, cap dels panells d’olis d’oliva verges de Catalunya, ha explicat que el producte d’aquest any “està molt equilibrat”. En un tast realitzat en directe, ha afirmat que l’oli té “un afruitat delicat i elegant, amb connotacions de fruita que recorden l’ametlla, l’ametlló, el plàtan verd i l’herba recent tallada”.
Garantir la comercialització en plena pandèmia
Actualment la collita es troba en una fase inicial, com a molt a un 30%, segons les cooperatives. Amb prop de 9.000 hectàrees de conreu, la DOP Siurana és la que més produeix i comercialitza de les cinc que hi ha a Catalunya, i també és de les més productives a nivell estatal. Va ser la segona denominació creada a l’Estat, l’any 1977. En l’actualitat exporta, a quatre continents, entre un 10% i un 15% de la seva producció.
El Consell Regulador ha destacat enguany que la pandèmia de la covid-19 ha evidenciat la importància del consum de proximitat. “Cal posar en relleu el paper del pagès i del sector primari, que fixa població i proporciona aliments sans, i té cura del territori i el paisatge”, ha manifestat Antoni Galceran.
En la mateixa línia, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha assenyalat l’agricultura com un sector clau a l’hora de frenar el despoblament, mantenir l’economia a les zones rurals i conservar el paisatge, per exemple davant els incendis forestals. En aquest sentit, Llauradó ha destacat que els dinou premis rebuts l’any passat pels olis de la DOP Siurana ratifiquen la qualitat i excel·lència del producte.
Amb l’arribada de l’oli nou és tradició la celebració de jornades i fires arreu del territori. Enguany, però, les restriccions per la covid-19 ha deixat aquestes cites en suspens i la DOP s’ha afanyat a organitzar una fira virtual per tal de preservar la comercialització de l’or líquid. La cita es farà del 12 al 30 de novembre i s’hi podrà comprar oli, trobar informació sobre productors, receptes, tallers i altres activitats. “Hi haurà venda a domicili i venda en línia tot l’any des de cooperatives i molins”, ha garantit el president de la DOP.
El doctor Bonaventura Clotet apadrina la collita d’enguany
El padrí de la nova collita és enguany el doctor Bonaventura Clotet, cap del servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Durant la presentació, Clotet ha posat en valor que diversos estudis han demostrat que introduir l’oli d’oliva en la dieta aconsegueix reduir el risc d’arteriosclerosi i l’envelliment. El doctor també s’ha mostrat convençut que una bona alimentació reforça el sistema immunitari i pot ajudar a mitigar els efectes de la covid-19.
Clotet ha subratllat la importància de poder desenvolupar tractaments que bloquegin el virus i permetin reduir la mortalitat. El doctor confia que estaran a punt d’aquí a sis mesos o un any. Es tractarà, segons ha dit, d’administrar-los a tres o quatre dies de la infecció per tal que “evitin la inflamació, la destrucció del pulmó i la mort”, abans no s’aconsegueixi una vacuna eficaç.
D’altra banda, el doctor ha fet una crida a col·laborar amb la campanya #JoEmCorono, que recapta fons per a la investigació del coronavirus.