Dissabte, 18 de gener del 2025

La DO Montsant preveu una verema d’uns 7 milions de quilos de raïm, dins la seva mitjana

|

- Publicitat -

La meitat dels cellers que conformen la Denominació d’Origen Montsant ja han començat a veremar, i encara que el primer dia de verema va ser el mateix de l’any passat, 19 d’agost, el cert és que el ritme enguany és molt més alt, i es podria parlar d’una setmana d’avançament respecte a la campanya del 2021.

 

Publicitat

Un dels motius de l’increment del ritme a l’hora de veremar és degut a les reiterades onades de calor que s’han patit aquest estiu, especialment sec i calorós. Les extremes temperatures del dia junt amb les temperatures nocturnes, que enguany no han baixat com és habitual, han accelerat la maduració del raïm a la zona.

 

La DO Montsant estima que enguany es veremaran uns 7 milions de quilos de raïm, el que suposaria una xifra dins la mitjana de producció de la DO, després d’una campanya excepcionalment productiva, la de 2021, que va deixar 8,7 milions de quilos veremats.

 

Actualment ja hi ha prop d’1,5 milions de quilos veremats, concentrats en les zones sud i mitja de la DO. En aquestes zones, la verema de les varietats blanques ja està molt avançada, i s’han començat a veremar les garnatxes negres. La carinyena, però, encara trigarà alguns dies a arribar al seu punt òptim de maduració.

 

Pel que fa a la zona nord, i tal com és habitual, encara no han començat a veremar. La campanya començarà previsiblement a mitjans de mes, tot i que dependrà una mica de si continuen les altes temperatures. La DO preveu que, si habitualment la verema finalitza a finals d’octubre, enguany possiblement estarà tot veremat ja a mitjans del mateix mes.

Raïm de la varietat Pinot Noir en el moment de ser collit durant la verema de la DO Penedès 2022

Aposta per la sostenibilitat

Enguany la DO Montsant ha ampliat la zona de treballs amb tècniques de confusió sexual per tal de continuar apostant per una agricultura més sostenible. Així, aquesta tècnica s’empren ja en més de 900 ha, el que suposa el 50% de les vinyes inscrites a la DO Montsant i, a més, concentrades a la zona de major pressió de la plaga i on tradicionalment s’han aplicat més tractaments químics, que ara es veuen reemplaçats per aquesta tècnica.

 

Un altre factor a tenir en compte per a l’èxit d’aquesta pràctica és la col·lectivitat: per tal que la tècnica sigui efectiva és necessari que se sumi el nombre més gran possible d’hectàrees. Arribar a aquestes xifres en una zona com la DO Montsant, on la gran majoria de les parcel·les són petites i pertanyen a molts viticultors, és tot un èxit i, ara permet veure els seus resultats, ja que el bon estat sanitari del raïm demostra que és una tècnica efectiva.

 

Controls per garantir l’origen i la qualitat

Com cada any, el Consell Regulador està portant a terme una sèrie de controls basats en el validat a camp de les dades introduïdes al RVC (Registre Vitivinícola de Catalunya) i els aforaments de vinya i cellers. L’objectiu final d’aquests controls s’ajusta a la voluntat de la DO Montsant de continuar aportant garanties de qualitat i origen als consumidors i als professionals del món del vi.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: territorirural.cat/la-do-montsant-preveu-una-verema-duns-7-milions-de-quilos-de-raim-dins-la-seva-mitjana/ […]

Comments are closed.